Ciasto Adwokat

4.5 (180 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Ciasto przypadnie do gustu każdemu pełnoletniemu smakoszowi.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy
    • 6 jaj
    • 6 łyżek cukru
    • 6 łyżek oleju
    • 2 Łyżki kakao
    • 3 łyżki mąki
    Krem adwokatowy:
    • 250 ml. adwokata
    • 250 g. serka mascarpone
    • 250 ml. śmietany kremówki
    • 1 łyżka cukru pudru
    • 1 opakowanie [9 g.] śmietan-fix
    Polewa:
    • 70-80g masła lub margaryny
    • 100g czekolady gorzkiej

Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Alkohole

Ciasto adwokat - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dokładnie zmiksować. Dodać olej i zmiksować. Przesiewać po łyżce kakao i mąkę i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy. Rzucić 3 razy na podłogę (z około 20cm). Piec w nagrzanym piekarniku do 180'(z termoobiegiem) przez ok 25 minut. Po tym czasie wyjąć i rzucić na podłogę 3 razy ( z 20cm). Wystudzić i przeciąć na dwa placki.
  • 2. Do misy wlewamy adwokat i wkładamy serek. Delikatnie mieszamy łyżką, aż się połączy. W drugiej misie ubijamy śmietankę z fixem i cukrem. Ubitą śmietankę stopniowo dodajemy do serka adwokatowego i dalej miksujemy.
  • 3. Masło rozpuszczamy, ściągamy z ognie i dodajemy do niego połamaną czekoladę. Odstawiamy żeby czekolada się rozpuściła, potem mieszamy do momentu powstania gładkiej polewy.
  • 4. Składanie ciasta:
    Biszkopt – krem adwokatowy – biszkopt – polewa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować