Ten tort jest dla mnie szczególny gdyż w tamte wakacje poraz pierwszy upiekła mi go mama na najważniejszy dzień w moim życiu czyli mój własny ślub. Czym sprawiła mi bardzo wielką niespodziankę.
2 godz. 10 min
Składniki:
7 jajek, 2/3 szkl. cukru, 1,5 szkl. mąki pszennej, 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Na krem: 1 i 2/3 szkl mleka, pół szkl cukru, 2 budynie waniliowe, 30 dag masła, 10 dag truskawek, 1 torebka wiórków kokosowych
Tort weselny waniliowo kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozbij jajka. Białka ubij z cukrem. Połącz z żółtkami. Dosyp mąkę i proszek do pieczenia. Wlej olej, wymieszaj. Ciasto przełóż do dwóch tortownic ( o śr 26 i 16 cm) wyłożonych pergaminem. Piecz 45 min w 170 st. Wystudź. Obydwa biszkopty przetnij na dwa placki. Z mleka, proszku budyniowego i cukru ugotuj budyń. Wiórki zrumień na patelni bez tłuszczu
2.Krem budyniowy wymieszaj z 2/3 wiórków kokosowych. Trochę odłóż do dekoracji. A pozostałym kremem przełóż biszkopty. Posmaruj też wierzch i boki.
3.Resztą wiórków obsyp boki ciast. Ustaw jedno na drugim. Tort udekoruj rozetkami kremu i truskawkami
Komentarze