3 Bit

4.5 (172 ocen)

  • 50 min

To moje ulubione ciasto - proste i szybkie w wykonaniu i w mig znika z talerza! Po prostu rozpływa się w ustach...

  • 50 min

Składniki:

  • 8 paczek herbatników, puszka masy krówkowej, 3 szkl mleka, 15 dag masła, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej, pół szklanki cukru, cukier waniliowy, 1 śmietana 30%, 1 łyżeczka kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery Herbaty Bita śmietana

3 bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Puszkę z masą krówkową włożyć do garnka z wodą tak, by cała była przykryta i gotować ok. 10 min.
  • 2. 2,5 szklanki mleka zagotować z masłem i cukrem. Pozostałe mleko rozrobić z cukrem waniliowym i mąką. Powstałą zawiesinę wlać do mleka i gotować, aż budyń zgęstnieje.
  • 3. Na suchą blachę wyłożyć warstwę herbatników. Rozsmarować ciepły karmel i przykryć herbatnikami. Wylać gorący budyń i ponownie ułożyć ciastka. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i wyłożyć na ciasto. Wierzch posypać kakao.
  • 4. Ciasto można dowolnie urozmaicać: można użyć puszkę masy w innym smaku np. kokosową, warstwę herbatników można zastąpić biszkoptami a wierzch udekorować polewą np. czekoladową lub musem owocowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Budyń Herbatniki Masa krówkowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować