Truskawkowe lody na patyku w polewie

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Te lody są zdrowe, bo przygotowane bez użycia kalorycznej śmietanki i żółtek. Świetnie sprawdzą się na upalne dni.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 450 ml gęstego jogurtu naturalnego (bałkańskiego lub greckiego)
    1 1/2 szklanki truskawek
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
    Polewa:
    50 g białej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody Lody domowe

Truskawkowe lody na patyku w polewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jogurt miksujemy z truskawkami, cukrem i cukrem z wanilią. Wlewamy do pojemników do lodów na patyku lub do kubeczków np. po małych serkach. Wkładamy patyczki i wstawiamy do zamrażalki na kilka godzin. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce przez około 40-50 sekund, studzimy i przelewamy do szprycy lub zwykłego strunowego woreczka. W rogu robimy małą dziurkę. Zamrożone lody wyjmujemy z zamrażalki, pojemniczki zanurzamy na chwilę w ciepłej wodzie (lody będzie można lepiej wyjąć). Na każdym lodzie robimy wzór z rozpuszczonej czekolady. Lody układamy na talerz i ponownie chowamy do zamrażalki, aby czekolada stwardniała.

Porady

Podobne lody możemy zrobić z jagód, malin czy innych sezonowych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować