Truskawkowe lody na patyku w polewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jogurt miksujemy z truskawkami, cukrem i cukrem z wanilią. Wlewamy do pojemników do lodów na patyku lub do kubeczków np. po małych serkach. Wkładamy patyczki i wstawiamy do zamrażalki na kilka godzin. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce przez około 40-50 sekund, studzimy i przelewamy do szprycy lub zwykłego strunowego woreczka. W rogu robimy małą dziurkę. Zamrożone lody wyjmujemy z zamrażalki, pojemniczki zanurzamy na chwilę w ciepłej wodzie (lody będzie można lepiej wyjąć). Na każdym lodzie robimy wzór z rozpuszczonej czekolady. Lody układamy na talerz i ponownie chowamy do zamrażalki, aby czekolada stwardniała.
Porady
Podobne lody możemy zrobić z jagód, malin czy innych sezonowych owoców.
Komentarze