Ten sernik to coś dla wielbicieli bananów. Ciężki, wilgotny, kremowy o mocnym aromacie bananowym. Upiekłam najpierw sernik a pod koniec pieczenia wylałam na wierzch ciasto murzynkowe. Potem całość odwróciłam dnem do góry.
1 godz. 30 min
Składniki:
*tortownica 26 cm:
na sernik:
750 g twarogu z kostki
3 banany
4 jajka
1/2 szklanki mleka (pominąć jeśli używamy sera z wiaderka)
3/4 szklanki cukru
na ciasto:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1/4 kostki margaryny
2 jajka
2 łyżki kakao
3 łyżki dżemu lub powideł
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sernik bananowy na murzynku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser zmielić w maszynce do mięsa dwukrotnie. Banany zmiksować blenderem na mus. Wszystkie składniki masy serowej umieścić w misce i zmiksować tylko do połączenia składników, żeby nie napowietrzyć zbytnio masy. Wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160*C przez około 45 minut. W tym czasie przygotować ciasto na murzynek.
2.Wodę, cukier, margarynę i kakao zagotować i wystudzić. Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do masy kakaowej, dodać także żółtka i dżem, zmiksować. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto wyłożyć na upieczony sernik, nastawić 170*C na górną grzałkę i piec jeszcze około 20 minut. Wystudzić w otwartym piekarniku, przełożyć na paterę odwracając dnem do góry. Udekorować czekoladą i bananami.
Komentarze