sernik bananowy na murzynku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ten sernik to coś dla wielbicieli bananów. Ciężki, wilgotny, kremowy o mocnym aromacie bananowym. Upiekłam najpierw sernik a pod koniec pieczenia wylałam na wierzch ciasto murzynkowe. Potem całość odwróciłam dnem do góry.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • *tortownica 26 cm:
    na sernik:
    750 g twarogu z kostki
    3 banany
    4 jajka
    1/2 szklanki mleka (pominąć jeśli używamy sera z wiaderka)
    3/4 szklanki cukru
    na ciasto:
    1 szklanka mąki
    1/2 szklanki cukru
    1/4 kostki margaryny
    2 jajka
    2 łyżki kakao
    3 łyżki dżemu lub powideł
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Murzynek Desery

Sernik bananowy na murzynku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser zmielić w maszynce do mięsa dwukrotnie. Banany zmiksować blenderem na mus. Wszystkie składniki masy serowej umieścić w misce i zmiksować tylko do połączenia składników, żeby nie napowietrzyć zbytnio masy. Wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160*C przez około 45 minut. W tym czasie przygotować ciasto na murzynek.
  • 2. Wodę, cukier, margarynę i kakao zagotować i wystudzić. Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do masy kakaowej, dodać także żółtka i dżem, zmiksować. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto wyłożyć na upieczony sernik, nastawić 170*C na górną grzałkę i piec jeszcze około 20 minut. Wystudzić w otwartym piekarniku, przełożyć na paterę odwracając dnem do góry. Udekorować czekoladą i bananami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować