Sałatka z boczkiem i żurawiną

4.5 (169 ocen)

  • 30 min

Sałatka z dodatkiem żurawiny jest tak pyszna, że u Mnie jest na I miejscu wśród sałatek. Warto ją spróbować, a na pewno znajdzie się w waszym menu na uroczystościach rodzinnych.

  • 30 min

Składniki:

  • • 1 szt kalafior
    • 1 szt brokuł
    • 1 szt czerwona cebula
    • 20 dkg boczek gotowany
    • 10 dkg żurawiny
    • 4 szt jajka
    • 5 łyżek majonezu
    • 1 łyżeczka musztardy
    • 1 łyżeczka cukru
    • Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z boczkiem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior oraz brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy na parze. Cebulę czerwoną obieramy i kroimy. Boczek pokroić i podsmażyć. Odsączyć z tłuszczu, wystudzić. Żurawinę sparzamy, Jajka gotujemy na twardo, jedno żółtko odstawiamy a resztę kroimy na duże kawałki. Wszystkie gotowe składniki przekładamy do dużej miski. Żółtko ucieramy z łyżeczką cukru, dodajemy 1 łyżkę musztardy i mieszamy z majonezem. Majonez doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do sałatki i delikatnie mieszamy.

Porady

Sałatkę można przygotować również zimową porą. Wystarczy użyć mrożonych warzyw czyli – 450 g kalafiora (1 woreczek) i 900 g brokuła (2 woreczki). Mrożone warzywa również należy ugotować na parze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować