Rolada z boczku

5 (1 ocen)

Smaczny, bardzo łatwa do zrobienia rolada, według przepisu mojej mamy.

Składniki:

  • 1,3 kg surowego boczku (bez skóry i kości)
    1,5 litra wywaru warzywnego (może być z kostki)
    5 jajek
    3 łyżki kaszki kukurydzianej
    3 ząbki czosnku
    2 cebule
    olej do smażenia
    posiekana natka pietruszki
    sól,pieprz,tymianek,bazylia,oregano,ostra papryka do smaku
    liść laurowy
    3 ziarna ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Rolada z boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę oczyścić i pokroić w kostkę,zeszklić na oleju.Następnie razem
    z boczkiem przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać
    jajka,przeciśnięty przez praskę czosnek,kaszkę kukurydzianą ,natkę
    pietruszki,przyprawy do smaku.Wszystko wyrobić.
  • Rolada z boczku 2. Z tak przygotowanej masy uformować dwa rulony i zawinąć w mokrą gazę. Włożyć je do gorącego wywaru,dodać liść laurowy,ziela angielskiego i gotować 45minut na małym ogniu. Gdy wywar zrobi się
    zimny,rolady wyjąć,odwinąć z gazy i włożyć na 1 godz. do lodówki.
    Idealne na kanapki jako dodatek do surówek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować