Rolada biszkoptowa z kremem śmietanowo - truskawkowym

4.5 (161 ocen)

  • 45 min

Idealna na letnie upalne dni.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki:
    Biszkopt:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    pół opakowania cukru waniliowego

    Krem:
    300 ml śmietany kremówki
    300 g truskawek
    ¼ szklanki cukru
    2 łyżki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery

Rolada biszkoptowa z kremem śmietanowo - truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek.
    Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając.
    Do masy wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.
    Ciasto wylewamy na duża blaszkę 30 na 35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzamy równomiernie.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 min.
    Ściereczkę kuchenną posypujemy cukrem pudrem. Kładziemy na niej upieczoną, gorącą roladę (wierzchem do ściereczki, natychmiast zdejmujemy papier).
    Następnie szybko zwijamy razem ze ściereczką, odstawiamy do wystygnięcia.
    Truskawki miksujemy na gładki mus.
    Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Dolewamy truskawki, mieszamy następnie dolewamy żelatynę (rozpuszczoną w ¼ szklanki wrzątku), miksujemy. Masę umieszczamy w lodówce, by odrobinę stężała.
    Wystudzoną roladę rozwijamy, smarujemy kremem, zwijamy. Ciasto umieszczamy w lodówce na 1 – 2 godziny.
    SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować