Rolada biszkoptowa z kremem śmietanowo - truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając.
Do masy wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylewamy na duża blaszkę 30 na 35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzamy równomiernie.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 min.
Ściereczkę kuchenną posypujemy cukrem pudrem. Kładziemy na niej upieczoną, gorącą roladę (wierzchem do ściereczki, natychmiast zdejmujemy papier).
Następnie szybko zwijamy razem ze ściereczką, odstawiamy do wystygnięcia.
Truskawki miksujemy na gładki mus.
Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Dolewamy truskawki, mieszamy następnie dolewamy żelatynę (rozpuszczoną w ¼ szklanki wrzątku), miksujemy. Masę umieszczamy w lodówce, by odrobinę stężała.
Wystudzoną roladę rozwijamy, smarujemy kremem, zwijamy. Ciasto umieszczamy w lodówce na 1 – 2 godziny.
SMACZNEGO.
Komentarze