Migdałowiec

4.49 (188 ocen)

  • 3 godz.

Ciasto, które zadowoli każdego

  • 3 godz.

Składniki:

  • CIASTO:
    3 szklanki mąki pszennej
    1 i 1/3 kostki margaryny
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier wanilinowy
    5 żółtek


    BEZA:
    5 białek
    1 szklanka cukru

    KREM:
    1 puszka masy kajmakowej
    1 i 1/2 kostki masła

    DODATKOWO DO POSYPANIA:
    ok. 25 dag migdałów
Wystaw ocenę:

4.49 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery

Migdałowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść kruche ciasto z podanych składników, podzielić na 3 części i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.
  • 2. Ubić bezę.
    Wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć na wysmarowane blachy.
    Każdy placek smarować bezą i posypać migdałami.
  • 3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, do nagrzanego piekarnika włożyć blachę z ciastem i piec aż beza będzie cała zarumieniona.
  • 4. Krem:
    utrzeć masło, dodawać po łyżce masy kajmakowej.
    Gotową masą przekładać placki:
    -ciasto
    -masa
    -ciasto
    -masa
    -ciasto
    Gotowe ciastko wstawić do lodówki.

    SMACZNEGO !

Porady

Jeżeli posiadasz piekarnik z możliwością pieczenia na trzech półkach jednocześnie warto to wykorzystać, ponieważ zaoszczędzisz w ten sposób trochę czasu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować