malinowy jeżyk

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

maliny z bitą śmietaną, któż nie kocha takiego połączenia

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT

    3 jajka

    2 łyżki cukru

    3 łyżki mąki

    1 łyżeczka sody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Bita śmietana

Malinowy jeżyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z szczypta soli. Dodać cukier i po jednym żółtku ciągle ubijając.

    Do masy jajecznej dodać mąkę przesianą z sodą, dokładnie wymieszać. Ciasto przelać na dużą prostokątną blachę i piec 25 min w 175 OC.

    Po upieczeniu jeszcze ciepłe dopasować do blachy typu "cwibakówka", nadmiar ciasta odciąć. Ciasto wystudzić w blaszce.
  • 2. POZOSTAŁE SKŁADNIKI

    200 g śmietany 30%

    400 g serka naturalnego 0%

    50dag świeżych malin

    2 łyżki cukru

    2 łyżki żelatyny w proszku

    1 suchy wafel





    W 50 mil gorącej wody rozpuścić żelatynę, przestudzić. Do miski przełożyć serek naturalny dodać łyżkę cukru i chwilę ubijać, nie przerywając ubijania partami dodać żelatynę.

    Blaszkę wyłożyć folią - łatwiej potem będzie wyjąc ciasto- ponownie włożyć biszkopt.

    Na wystudzone ciasto wyłożyć połowę opakowania malin - maliny powinny wypełnić 1/2 głębokości ciasta- na maliny wylać masę serową. Odstawić do lodówki do stężenia. ok 1 godz.
  • image-0xep857 3. W 50 mil gorącej wody rozpuścić płaską łyżkę żelatyny, wystudzić.

    W misce ubić śmietanę z łyżką cukru, pod koniec ubijania, nie przerywając ubijać dodać partiami żelatynę.

    Ciasto wyjąc na wafel, odciąć nadmiar wafla, wierzch ciasta posmarować ubitą śmietaną i udekorować pozostałymi malinami. Schłodzić ok 1 godz w lodówce.

Porady

jeśli nie mamy cwibakówki możemy użyć keksówki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować