Malinowy jeżyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z szczypta soli. Dodać cukier i po jednym żółtku ciągle ubijając.
Do masy jajecznej dodać mąkę przesianą z sodą, dokładnie wymieszać. Ciasto przelać na dużą prostokątną blachę i piec 25 min w 175 OC.
Po upieczeniu jeszcze ciepłe dopasować do blachy typu "cwibakówka", nadmiar ciasta odciąć. Ciasto wystudzić w blaszce.
2.POZOSTAŁE SKŁADNIKI
200 g śmietany 30%
400 g serka naturalnego 0%
50dag świeżych malin
2 łyżki cukru
2 łyżki żelatyny w proszku
1 suchy wafel
W 50 mil gorącej wody rozpuścić żelatynę, przestudzić. Do miski przełożyć serek naturalny dodać łyżkę cukru i chwilę ubijać, nie przerywając ubijania partami dodać żelatynę.
Blaszkę wyłożyć folią - łatwiej potem będzie wyjąc ciasto- ponownie włożyć biszkopt.
Na wystudzone ciasto wyłożyć połowę opakowania malin - maliny powinny wypełnić 1/2 głębokości ciasta- na maliny wylać masę serową. Odstawić do lodówki do stężenia. ok 1 godz.
3.W 50 mil gorącej wody rozpuścić płaską łyżkę żelatyny, wystudzić.
W misce ubić śmietanę z łyżką cukru, pod koniec ubijania, nie przerywając ubijać dodać partiami żelatynę.
Ciasto wyjąc na wafel, odciąć nadmiar wafla, wierzch ciasta posmarować ubitą śmietaną i udekorować pozostałymi malinami. Schłodzić ok 1 godz w lodówce.
Komentarze