Koktajl z jarmużem i awokado

4.5 (196 ocen)

  • 10 min

Koktajl z jarmużem i awokado

  • 10 min

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje

    dojrzałe awokado 1
    sok z jednego grejpfruta
    duża garść liści jarmużu
    ogórek zielony 1/3
    imbir 1 cm lub mniej
    łyżka miodu – opcjonalnie
    woda niegazowana 1 – 1 i 1/2 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Napoje Koktajl

Koktajl z jarmużem i awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Jarmuż dokładnie myję i osuszam. Następnie usuwam grube łodygi, rwę na mniejsze kawałki. Awokado kroję na pół usuwam pestkę i oddzielam miąższ od skóry. Wyciskam sok z grejpfruta. Imbir obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Ogórek myję i kroję na plastry. Wszystko umieszczam w kielichu blendera, dopełniam wodą i miksuję na gładko. Koktajl można dosłodzić miodem, ksylitolem lub cukrem. Przechowuję w lodówce.

Porady

Jarmuż właściwości Jarmuż, podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustne jest skarbnicą sulforafanu przeciwutleniacz, który ma działanie antynowotworowe. Chronić może m.in. przed rakiem prostaty, płuc i jelita grubego. Jarmuż wspomaga także pracę układu sercowo-naczyniowego, gdyż zawiera spore ilości pierwiastków i witamin. Dominującym pierwiastkiem jest potas, który udrażnia naczynia krwionośne przez co krew krąży swobodniej, a w efekcie reguluje się ciśnienie. Wapń natomiast odpowiada za prawidłowe pompowanie krwi do wszystkich tkanek. Witamina C uszczelnia i wzmacnia naczynia, hamuje utlenianie złego cholesterolu LDL, a co za tym idzie zapobiega miażdżycy. Natomiast witamina K odgrywa istotną rolę w procesie krzepnięcia krwi, jej niedobór może być przyczyną słabej krzepliwości krwi. Jarmuż może uchronić przed wrzodami żołądka i dwunastnicy. Zawarty w warzywie sulforafan niszczy Helicobacter pylori- bakterie, które mogą się przyczynić do rozwoju wrzodów, a także szereg innych zaburzeń, w tym zapalenia błony śluzowej żołądka. Jarmuż ma mnóstwo beta-karotenu, z którego wytwarzana jest witamina A związek biorący udział w procesie widzenia, m.in zapobiega występowaniu tzw. kurzej ślepoty, oraz zespołowi suchego oka. Ponadto zielone warzywo zawiera antyoksydanty m.in luteina i zeaksantyna, które są głównymi składnikami pigmentu plamki żółtej. Odpowiadają za ochronę siatkówki oka przed uszkodzeniem przez wolne rodniki, nadmiernym działaniem energii świetlnej. Jarmuż należy ograniczyć w przypadku zmagania się z kamicą szczawianową, gdyż jest warzywem bogatym w szczawiany. Osoby cierpiące na chorobę tarczycy również powinny wyeliminować lub ograniczyć jego spożywanie w swojej diecie. Jarmuż zawiera sporą ilość goitrogenów, związków mających wpływ na metabolizm jodu, prowadząc do obniżenia jego stężenia w organizmie, co prowadzi do zaburzenia syntezy hormonów tarczycy oraz przerostu gruczołu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jarmuż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować