Jamajka

4.89 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Bardzo smaczne ciasto z bananami...

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 dużych jaj
    1 szkl cukru
    1 budyń czekoladowy (na 0,5l płynu)
    2 łyżki kakao
    1 szkl mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    (szklanka - 250 ml )
    do przełożenia: powidła, dżem z czarnej, czerwonej porzeczki lub z jagód

    Masa:
    600 ml śmietanki kremowej 30-36%
    1 serek wanilinowy homogenizowany 150 g
    4 łyżki cukru pudru
    1 cukier wanilinowy (najlepiej z tartą wanilią) ok. 10g
    opcjonalnie 100-150 ml ajerkoniaku
    4 łyżeczki żelatyny (jeśli dodajemy ajerkoniak)
    3 łyżeczki żelatyny (jeśli rezygnujemy z %) rozpuszczone w 1/3 szkl. wody lub mleka
    1 kg dojrzałych bananów (nie przejrzałych)
    1 cytryna
    3 galaretki cytrynowe (na 0.5l wody każda) rozpuszczone w 4 i 1/2 szkl wody
    starkowana czekolada lub polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.89 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Jamajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, później po jednym żółtku
    Wsypujemy przesiany budyń z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy do pieczenia (35x25cm). Pieczemy w temp. 170-180 st. C do "suchego patyczka".
    Po upieczeniu, spuszczamy na podłogę, aby nie opadł.

    Galaretka:
    3 galaretki rozpuszczamy w 4 i 1/2 szkl wrzątku, odstawiamy i czekamy na moment, gdy galaretka zacznie proces tężenia. Rozprowadzamy na bananach.

    Masa śmietanowa:
    Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, nastepnie dodajemy serek waniliowy. Możemy cienką strożką dolać advocatu. Całość łączymy ze schłodzoną rozpuszczoną żelatyną.

    Przełożenie ciasta:
    Biszkopt przecinamy na połowę, ponczujemy (np. nalewką wiśniową) i smarujemy cienką warstwą dżemu lub powideł. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, kroimy każdego banana na połowę, nacieramy sokiem z cytryny i układamy na biszkopcie posmarowanym dżemem.
    Na banany wylewamy tężejącą galaretkę i wstawiamy do lodówki na 15-20 min, aby się mocniej się ścięła.
    Na galaretkę wykładamy wiekszą część masy śmietanowej, przykrywamy biszkoptem. Na biszkopcie rozsmarowujemy pozostałą masę, a masę przystrajamy tym, co nam fantazja podpowie.
    Źródło przepisu: http://www.wielkiezarcie.com/recipe94106.html
    SMACZNEGO.

Porady

Do ciasta możemy dodać swój ulubiony dżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować