Delicja z serka kanapkowego

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Bardzo lubię serek kanapkowy. Zawsze jadłam go na słono, jednak pomyślałam, że przecież fajnie by smakował w połączeniu z czymś słodkim.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • składniki (na okrągłą czy kwadratową formę ok. 24 cm) :
    biszkopt:

    - szklanka ( 250 ml) mąki pszennej
    - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    - 6 średniej wielkości jajek
    - 3/4 szklanki cukru
    - szczypta soli
    - pół łyżeczki proszku do pieczenia

    do nasączenia :

    - szklanka przegotowanej wody
    - dwie łyżki cukru
    - sok z połówki cytryny
    - kieliszek alkoholu ( wódka, spirytus, ulubiony likier)

    mus z białej czekolady:

    - 0,5 l śmietanki 30 lub 36%
    - ok. 150 g białej czekolady
    - 2 serki kanapkowe po 150g np. Bieluch
    - 2 op. śmietan fix

    krem budyniowy:

    - 0,5 l mleka
    - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    -3 łyżki mąki pszennej
    - cukier waniliowego
    - 3/4 szklanki cukru
    - dwa żółtka
    - 250g masła

    3/4 słoika kwaśnego, ulubionego dżemu lub konfitury, u mnie wiśni

    polewa:

    - tabliczka mlecznej czekolady
    - 1 łyżka mleka
    - 1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Delicja z serka kanapkowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik ustawić na 160 st. Oddzielić żółtka od jajek, uważając, żeby żółtko nie dostało się do białka, może to uniemożliwić jego ubicie. Obie mąki wymieszać ze sobą. W większym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ubić osobno z cukrem. Dodać po łyżce ubitych żółtek do piany, wymieszać łyżką. Powoli, porcjami dodawać mąkę z proszkiem,przemieszać delikatnie. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Piec ok. 30 minut bez termoobiegu, patyczek wyjęty z ciasta musi być suchy. Po ostudzeniu przekroić ciasto w poziomie na dwie części.

    Śmietankę podgrzać w rondelku (uważać, żeby się nie zagotowała i nie przypaliła), dodać pokruszoną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia się czekolady i połączenia składników .Wstawić do lodówki, dobrze schłodzić. Najlepiej przygotować dzień wcześniej.

    Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem śmietan-fix. Pod koniec ubijania dodać serki i jeszcze chwilę ubijać.
    .
    Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.

    Biszkopt okroić nożem przed wyjęciem z formy, przekroić na pół, nasączyć połową ponczu, wyłożyć krem budyniowy, przykryć drugim blatem, posmarować dżemem lub konfiturą, wyłożyć mus czekoladowy.

    Czekoladę na polewę roztopić w kąpieli wodnej (nad parującą wodą w rondelku), zalać mlekiem, dodać masło i mieszać do połączenia składników. Rozprowadzić delikatnie na cieście cienką warstwą. Schłodzić w lodówce okryty folią aluminiową lub w odpowiednim pojemniku, by nie przeszedł innymi zapachami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować