2 x blaty biszkoptowe, a więc 2 x po:
5 jajek
5 łyżek mąki
5 łyżek cukru
cukier wanilinowy
barwnik czerwony
Masa:
500 ml śmietanki 30 %
2 x serek waniliowy homogenizowany
2 x śmietanfix
cukier puder do smaku
Czerwony tort zawijany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rolady:
Oddzielić białko od żółtek. Żółtka ubić z 3 łyżkami cukru, dodać barwnik czerwony. Wymieszać dokładnie. Białka ubić z 2 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym. Na żółtka wyłożyć pianę i dodać przesianą mąkę. Wszystko wymieszać drewnianą łyżka. Ciasto wyłożyć na standardową blaszkę z piekarnika, wcześniej wsmarowaną masłem. Piec 15 minut w 220 stopniach. Czynność powtórzyć, ponieważ potrzebne są nam dwa takie blaty. Po upieczeniu blatów smarujemy je masą, po czym dzielimy je na 3 części każdy, otrzymując 6 pasków. Pierwszy pasek zwijamy w roladę i układamy na środek patery. Do niego dowijamy paski czerwonego ciasta, aż otrzymamy piękny kształt tortu. Masą obkładamy wierzch tortu i dekorujemy go weedług upodobań.
2.Masa:
Smietankę 30% ubijamy z cukrem pudrem i usztywniaczem (śmietanfixem). Dodajemy do niej serki wanilinowe, dokładnie i szybko mieszamy.
Komentarze