Ciasto zakonnica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto kruche zagnieść w podanej kolejności. Ciasto podzielić na dwie części . Wyłożyć nim 2 duże blachy( należy je rozwałkować ).
Składniki na ciasto biszkoptowe mieszać mikserem w podanej kolejności.Wylać je na wysmarowaną blachę także dużą.
Biszkopt piec 25 minut w 180 stopniach zaś ciasto bruche 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Włożyć dżem z jabłek i zagotować go w garnku .Do gotujących i gorących jabłek dodać galaretki i wymierzać. Zestawić do wystygnięcia.
Gdy masa jabłkowa wystygnie należy ciasto przełożyć:
jedna część ciasta kruchego-połowa masy jabłkowej-biszkopt-pozostała częsc masy jabłkowej-druga częsc ciasta kruchego
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień posypać do cukrem pudrem i nie trzymać w lodówce.
Komentarze