ciasto ZAKONNICA

4.5 (165 ocen)

  • 55 min

Ciasto ZAKONNICA jest smaczne, delikatne i łatwe w zrobieniu.Smakuje każdemu a zwłaszcza dzieciom.

  • 55 min

Składniki:

  • CIASTO BIAŁE KRUCHE:
    2 żółtka
    1 jajko
    1 szklanka cukru
    16 dag miękkiej margaryny
    4 szklanki mąki
    2 łyżki śmietany 12 %
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    CIASTO BISZKOPTOWE:
    4 jajka
    0,75 szklanki cukru
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    2 łyzeczki proszku do pieczenia
    3 łyzeczki kakao

    MASA JABŁKOWA:
    2 litrowe słoiki dzemu z jabłek
    3 galaretki agrestowe
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto zakonnica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto ZAKONNICA 1. Składniki na ciasto kruche zagnieść w podanej kolejności. Ciasto podzielić na dwie części . Wyłożyć nim 2 duże blachy( należy je rozwałkować ).

    Składniki na ciasto biszkoptowe mieszać mikserem w podanej kolejności.Wylać je na wysmarowaną blachę także dużą.

    Biszkopt piec 25 minut w 180 stopniach zaś ciasto bruche 30 minut w temperaturze 180 stopni.

    Włożyć dżem z jabłek i zagotować go w garnku .Do gotujących i gorących jabłek dodać galaretki i wymierzać. Zestawić do wystygnięcia.


    Gdy masa jabłkowa wystygnie należy ciasto przełożyć:
    jedna część ciasta kruchego-połowa masy jabłkowej-biszkopt-pozostała częsc masy jabłkowej-druga częsc ciasta kruchego

    Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień posypać do cukrem pudrem i nie trzymać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować