Ciasto "popapraniec" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, wymieszać delikatnie łyżką. Dodać przesianą mąkę
z proszkiem do pieczenia. Na końcu powoli mieszając dodać olej. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej wiórki kokosowe, a d trzeciej mak. Ciasto wylać na przemian na blachę.
Piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C.Ostudzone ciasto podzielić na pół i skropić alkoholem.
2.MASA
Przygotować masę budyniową. Na mleku ugotować budyń. Ostudzony budyń utrzeć z masłem i cukrem pudrem. Dodac sok z cytryny i jeszcze chwilke ucierać.
Do środka dodać 3/4 masy budyniowej. Resztę masy rozsmarować na wierzchu. Na masę wyłożyć dżem, posiekane migdały lub orzechy.Polać nierównomiernie polewą czekoladową (zrobić zygzaki) i posypać wiórkami kokosowymi. Odczekać, aż trochę zmięknie. Ciasto jest pyszne, polecam!
Komentarze