CIASTO MIĘTOWE ZIELONE OCZKO

5 (163 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Smaczne mało słodkie ciasto bardzo proste w wykonaniu. Kojarzy mi się właśnie z piękną wiosną, ponieważ jest bardzo orzeźwiające i kolorowe, przypominające kolorem świeża trawkę. Moje ulubione wiosenne ciasto :)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    • 4 jajka
    • 2 łyżeczki kakao
    • Cukier waniliowy
    • Łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    • 1/3 szklanki mąki tortowej
    • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    • Łyżka oleju
    • Szczypta soli
    • ½ szklanki cukru

    Krem miętowy:
    • 200g landrynek miętowych
    • ¼ szklanki wody
    • 1 budyń śmietankowy słodzony na ¾ l mleka
    • ½ kostki masła w temperaturze pokojowej
    • ½ kostki margaryny w temperaturze pokojowej
    • 3 szklanki mleka

    Pianka agrestowa:
    • 500ml śmietany kremówki 30%
    • 2 galaretki zielone (agrestowe)
    • ½ łyżki żelatyny

    Mus zielony:
    • 3 jabłka
    • galaretka agrestowa

    Dodatkowo:
    • 2 paczki ciasteczek biszkoptowych
    • Czekolada gorzka do posypania
    • Cukierki miętowe w czekoladzie do posypania
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Pianka

Ciasto miętowe zielone oczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brytfannę 25,5cm x 37,5cm wyłóż sreberkiem do pieczenia i posmaruj margaryną dokładnie.
  • 2. Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj sól i ubij na puszysta pianę. Pod konie ubijania dodaj cukier. Ubij na sztywno. Następnie dodaj żółtka i ubij na puszystą masę. Kolejno wsyp mieszankę mąki tortowej, ziemniaczanej i kawy wcześniej dobrze zmieszanej i przesianej. Wszystkie składniki połącz delikatnie za pomocą rózgi kuchennej. Masę przełóż do brytfanny i piecz ok. 40min w 130°C. Pozostaw w brytfannie do wystudzenia
  • 3. Ugotuj budyń wraz z instrukcja na opakowaniu. Jednoczenie wlej do rondla o grubym dnie wodę i rozpuść w niej landrynki na małym gazie. Do gorącego budyniu wlej roztopione landrynki i połącz całość. Pozostaw do wystygnięcia. Masa bardzo długo stygnie. Do wystudzonej masy dodaj ½ masła i ½ margaryny i zmiksuj całość na puszysty krem.
  • 4. Na małym ogniu pokrojone jabłka z odrobiną wody rozpraż na jednolitą masę. Do wrzącego musu jabłkowego wsyp galaretkę i dokładnie wmieszaj i odstaw aż wystygnie. Kolejno posmaruj przygotowanym wcześniej musem biszkopty
  • image-2bir7b1 5. Nasącz biszkopt woda z cukrem i cytryną. Wyłóż na niego krem miętowy, a na kremie ułóż „oczka biszkoptowe”.
  • image-1bolshn 6. Rozpuść żelatynę i galaretki w dwóch szklankach wody. Pozostaw do wystygnięcia. Ubij śmietanę z cukrem pudrem. Połącz bitą śmietanę z galaretką i wylej na biszkopty. Żeby pianka się nie wylała po bokach stosuje blaszkę na około, która zabezpiecza przed niechcianym wylewaniem się na boki. Jak zastygnie to delikatnie ją ściągam.
  • 7. Włóż do lodówki na 30 min. Po tym czasie posyp ciasto czekolada oraz cukierkami miętowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Agrest Czekolada Jabłka Mięta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować