Casarecce w sosie śmietanowym z kurczakiem i kalafiorem

4.45 (170 ocen)

  • 30 min

Cóż tu dużo pisać...makaron palce lizać. Kurczak oblany sosem śmietanowym ,do tego różyczki kalafiora...na dokładkę świeża i aromatyczna natka pietruszki...Yummy!

  • 30 min

Składniki:

  • 250 g makaronu casarecce (opcjonalnie można podać inny)
    400 g filetów z kurczaka
    300 g różyczek kalafiora
    1 duża cebula
    200 ml bulionu warzywnego
    300 ml śmietany 36%
    łyżka mąki
    pęczek natki pietruszki
    sól ,pieprz
Wystaw ocenę:

4.45 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Casarecce w sosie śmietanowym z kurczakiem i kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu.
    W garnku na odrobinie masła klarowanego szklimy posiekaną cebulę ,dodajemy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka oraz podzielonego na małe różyczki kalafiora. Całość smażymy ok. 5 min doprawiając do smaku solą oraz pieprzem ,pod koniec smażenia oprószamy mąką.
    Filety zalewamy gorącym bulionem warzywnym dusimy na wolnym ogniu 10 min.
    Następnie dodajemy śmietankę ,dokładnie rozprowadzamy i dusimy chwilę na wolnym ogniu (w razie potrzeby sos można zredukować).
    Do sosu dodajemy makaron ,dusimy chwilę razem z sosem. Garnek zestawiamy z ognia ,dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy.
    Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować