Podaję je na zimno, do różnych mięsnych potraw, mocno wyczuwalny smak i zapach podsmażonej cebulki, nadaje buraczkom przepysznego charakteru :)
1 godz. 20 min
Składniki:
około 0,5 kg ugotowanych do miękkości buraków ( w łupinkach)
2 małe cebule + 1 łyżka masła do podsmażenia
sok z cytryny
cukier do smaku
czarny pieprz
1 jabłko winne (opcjonalnie)
Buraczki z cebulką do obiadu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraczki schładzamy, obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulkę drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać do buraczków, jeśli ktoś lubi, może dodać również jabłko (winne) starte na dużych oczkach, całość wymieszać, doprawić sokiem z cytryny, odrobiną cukru i czarnym pieprzem, wstawić do lodówki na minimum godzinę, żeby składniki się "przegryzły".
Komentarze