Babka piaskowa

4.5 (162 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Klasyczna babka piaskowa, która zawsze się udaje.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Szklanka cukru
    4 jajka
    Szklanka mąki pszennej
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    250 gramów margaryny
    Łyżeczka proszku do pieczenia
    Łyżka kakao
    3 kropelki aromatu cytrynowego
    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babka piaskowa

Babka piaskowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuścić i ostudzić. Cukier i jajka zmiksować. Dodać mąkę pszenną, zmiksować. Dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Dodać proszek do pieczenia, aromat cytrynowy, rozpuszczoną margarynę i całość zmiksować.

    2/3 ciasta wylać do formy na babkę wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Do pozostałego ciasta dodać kakao, wymieszać i wylać na jasne ciasto.

    Piec w temperaturze 180 stopni przez 45-50 minut. Wystudzoną babkę oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować