Amerykanski Coleslaw z czerwonej kapusty

4.45 (186 ocen)

  • 10 min

Jest to jedna z moich ulubionych surowek-idealna do obiadu,kotletow,hamburgerow czy do domowego kebabu. Dobrze przechowuje sie w lodowce nawet do 3-4dni.

  • 10 min

Składniki:

  • 1) 500g drobno poszatkowanej,czerwonej/modrej kapusty
    2) 1 starta na tarce o grubych oczkach,czerwona cebula
    3) 2 duze marchewki,starte na grubych oczkach
    4) 1 duze,slodkie jablko,starte wraz ze skorka na tarce o grubych oczkach
    5) 4-5 kopatych lyzek majonezu
    6) 2-3 lyzeczki ostrej musztardy
    7) 1-2 lyzki octu winnego, bialy lub czerwony
    8) sol,pieprz,cukier do smaku.
Wystaw ocenę:

4.45 (186 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Amerykanski coleslaw z czerwonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1) w duzej misce mieszamy drobno poszatkowana kapuste,starta marchew oraz jablko-wczesniej odcisniete z nadmiaru soku.Dodajemy takze starta czerwona cebule.(mozna zastapic szalotka,lub po prostu cebule bardzo drobno posiekac.
    2) dodajemy majonez,musztarde,sol,pieprz i ok 2 lyzeczek cukru.mieszamy dobrze i doprawiamy octem.W tradycyjnym coleslawie istnieje dobra rownowaga slodkosci,ostrosci i kwasku-wiec musimy juz wedlug wlasnego uznania i gustu , mocniej lub lzej doprawic sola,musztarda czy cukrem.
    3)dobrze mieszamy,zeby kapusta byla dobrze pokryta dressingiem. najlepiej odstawic do lekkiego przegryzienia sie,w lodowce. :) polecam.

Porady

Zamiast czerwonej kapusty,mozna uzyc tradycyjnej,bialej lub wymieszac dwa rodzaje kapusty-biala i czerwona.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować