Domowy majonez jest prosty w przygotowaniu i wystarczy kilka łatwo dostępnych składników. Trudno wyobrazić sobie domową sałatkę jarzynową bez domowego majonezu. Zarówno na Boże Narodzenie, jak i na Wielkanoc majonez jest dodatkiem bez którego wyobrazić sobie smak wielu potraw. Zebraliśmy świetne przepisy na domowy majonez. 

Majonez domowy - przepis i odpowiednie składniki

Aby zrobić dobry majonez domowy, potrzebujemy zaledwie kilku składników. W podstawowej wersji niezbędne będą jajka, olej, ocet winny, musztarda oraz sól, pieprz i cukier do smaku. Warto wybrać dobrej jakości olej z pierwszego tłoczenia oraz zwrócić uwagę na oznaczenie na jajkach. Najlepszym wyborem będą jajka z oznaczeniem "0" lub "1", które kolejno odpowiada jajkom z chowu ekologicznego i jajkom od kury z wolnego wybiegu. Kolejne składnik traktujmy jako dodatki, nie przesadzając z ilością cukru i soli.

Przygotowując majonez domowy najważniejsza jest technika! Przyda się para w rękach, jeśli chcemy wykorzystać ręczną trzepaczkę lub praktyczny mikser lub blender ręczny z odpowiednią końcówką i wyższe naczynie, kiedy mamy możliwość wykorzystania sprzętu AGD. Jajka lub żółtka należy najpierw zmiksować z cukrem, solą i musztardą, a następnie cały czas miksując, wlewać olej. Po uzyskaniu idealnie gładkiej konsystencji, majonez domowy doprawiamy octem i pieprzem. Z odpowiednim przygotowaniem zrobisz domowy majonez w minutę.

Majonez wegański

Ze względu na podstawowy składnik, czyli jajka, klasyczny przepis na majonez domowy nie jest wegański. Okazuje się jednak, że wraz z rosnącą popularnością diety wegańskiej powstał przepis na majonez bez jajek. Czym zastępujemy żółta i białka? Pomysłów na wegański majonez jest kilka. Możemy przygotować majonez z ziaren słonecznika - słonecznik musi być łuskany i namoczony przez minimum kilka godzin. Ciekawą propozycją jest też wegański majonez z awokado - kremowy owoc to oryginalny zamiennik jajka, dość tłusty i nada majonezowi zielonego koloru. Inny pomysł to majonez z aquafaby. Ten produkt doskonale znają weganie, aquafaba to woda po odcedzaniu ciecierzycy z puszki. Odkryciem w kuchni może być też majonez z fasoli lub majonez z ryżu.

Majonez light w wersji domowej

Osoby na diecie odchudzającej lub liczące kalorie często sięgają po majonez light. Lżejsza wersja majonezu zazwyczaj zawiera mniej tłuszczu, ale za to wypełniona jest dodatkowym cukrem i wzmacniaczami smaku. Kupując gotowy majonez light warto więc sprawdzić jego skład! Lepszym pomysłem będzie przygotowanie go własnoręcznie! Domowy majonez light jest prostszy, niż może się wydawać. Główny zamiennik to serek wiejski, a doprawić smak może m.in. musztarda dijon. 

Wszystkie pomysły na majonez domowy w galerii powyżej.