Marchewka, cukinia, buraki, ziemniaki czy pietruszka? Ciasta z warzywami może brzmią dziwnie, ale nie da się ukryć, że warzywa to coraz bardziej popularny dodatek do słodkich wypieków. Kto z nas nie jadł ciasta marchewkowego, które można zamówić praktycznie w każdej większej kawiarni.  Czy warzywa były wyczuwalne a ciasto niesmaczne? Nie, wręcz przeciwnie. Czemu więc nie podmienić marchewki na inne warzywa? O smakowitości takich warzywnych słodkich wypieków świadczy popularność ciasta leśny mech z dodatkiem szpinaku.

Ciasta z warzywami - zalety

 

Warzywa nie tylko mają wpływ na strukturę ciasta, ale i jego wilgotność. Ciasta z  warzywami dłużej pozostają świeże. I co najważniejsze, szczególnie dla tych, którym dodawanie warzyw do ciast czy muffinów wydaje się dziwne – warzywa w tych wypiekach są zupełnie niewyczuwalne w smaku.

Ciasto z cukinii najlepiej wzbogacić o przyprawy takie jak cynamon, imbir czy szczyptę gałki muszkatołowej. Warzywo to świetnie komponuje się z korzennymi smakami i orzechami.

Burak świetnie komponuje się z czekoladą. Wykorzystaj go do brownies, bowiem jego dodatek sprawia, że to ciasto zyskuje na konsystencji – jest bardziej ciągnące się, czyli właśnie takie, jakie brownies być powinno.

Pietruszka lubi towarzystwo imbiru i cynamonu, a świetnym dodatkiem do ciasta z nią będą suszone owoce.

Ziemniaki często można znaleźć w przepisach na pieczywo, czemu więc nie wykorzystać ich też do słodkich ciast, skoro to połączenie się sprawdza? Warto wypróbować drożdżową babkę z dodatkiem ugotowanych i utłuczonych na puree ziemniaków i rodzynkami.

Kolejny pomysł na ciasto z warzywami to ciasta z dodatkiem szpinaku. Mają nie tylko piękny kolor, ale i świetnie komponują się z kremami i owocami. Zobacz galerię z przepisami na ciasto szpinakowe na 13 sposobów.

Ciasta z warzywami - przemycamy porcję witamin

 

ciasto

Takie ciasta z warzywami to nie tylko sposób na zdrowe wypieki, ale także możliwość „przemycenia” porcji warzyw. To zaleta, szczególnie w sytuacji, gdy nasi bliscy jeść ich nie chcą.

Słodkie wypieki z warzywami to nic nadzwyczajnego dla kulinarnych sław – Marta Stewart jest autorką przepisu na ciasto cynamonowe, David Lebovitz ciasta z dodatkiem cukinii, a czekoladowe ciasto z burakiem to specjalność Nigela Slatera.

To tylko część pomysłów na nietypowe warzywne słodkości - w internecie znajdziemy ciasta  z dodatkiem pomidorów, bobu czy fasoli.

I to wszystko jest jadalne!

Chcesz jeszcze bardziej odchudzić swoje wypieki? Dowiedz się jak upiec ciasto bez jajek!