Młode ziemniaki z piekarnika

Pieczone młode ziemniaki to jedna z najpopularniejszych form podania tych warzyw. Dobrze wyszorowane ziemniaki wystarczy obtoczyć w mieszance oliwy lub ulubionego oleju i przypraw. Do ziemniaków pasują m.in. rozmaryn, estragon, tymianek, zioła prowansalskie. Dobrym pomysłem jest pieczenie ziemniaków w kuchennym rękawie – dzięki temu zyskają jeszcze więcej smaku i aromatu. Gotowe młode ziemniaki z piekarnika najlepiej podać z dużą ilością posiekanych świeżych ziół – według uznania może to być koperek, natka pietruszki, szczypiorek lub zielona cebulka. Dla idealnego efektu dodatki warto mieszać, dzięki czemu przygotujemy np. młode ziemniaki z rozmarynem i czosnkiem.

Nadziewane młode ziemniaki

To pomysł na wartościowe i sycące danie obiadowe. Młode ziemniaki z odpowiednim nadzieniem idealnie sprawdzą się na duży głód. Farsz możemy przygotować zarówno z wykorzystaniem mięsnych składników, jak i wegetariańskich. Do nadziewania ziemniaków świetnie sprawdzą się sery – młode ziemniaki faszerowane pleśniowym kozim serem to potrawa, która zaskoczy nawet wieloletnich fanów tych warzyw.

Młode ziemniaki do sałatki

Młode ziemniaczki nadają się także jak główny składnik sałatki. Sałatka z młodych ziemniaków z jajkiem ugotowanym na twardo smakuje o każdej porze dnia i wielu okazji. Sałatka z młodych ziemniaków może zawierać też spore ilości nowalijek, których nie brakuje w czerwcu i lipcu.

Młode ziemniaki – praktyczne wskazówki

Sezon na młode ziemniaki trwa od czerwca do lipca. Kupując młode ziemniaki, zwróćmy uwagę na ich wygląd. Lepszym wyborem będą mniejsze okazy bez obić czy innych uszkodzeń mechanicznych. Nie kupujmy wilgotnych ziemniaków, gdyż szybciej mogą zacząć gnić. Unikajmy też ziemniaków z widocznymi zielonymi przebarwieniami – to znak, że ziemniaki zawierają solaninę. Solanina spożywana w dużych ilościach powoduje niestrawność, ból brzucha, a nawet zatrucie pokarmowe.

Jak rozpoznać polskie młode ziemniaki?  Znawcy podpowiadają, że po kolorze ziemi, w której rosły warzywa, można rozpoznać kraj pochodzenia. Przykładowo ziemniaki cypryjskie czy afrykańskie mają na sobie ślady czerwonej ziemi, polskie ziemniaki zdecydowanie bardziej czarną ziemię.

Ziemniaki i inne młode warzywa korzeniowe najlepiej dobrze wyszorować. Wierzchnia warstwa z zabrudzeniami jest usuwana, ale jednocześnie zachowujemy najcenniejsze składniki, które są pod skórką. Tak przygotowane ziemniaki możemy ugotować, upiec lub wrzucić na grilla.

Zobacz także: masełko doskonałe do młodych ziemniaków.