Przygotowanie tego dania jest bardzo proste. Robi się właściwie samo, niemal jak gulasz – i z tej części mięsa często faktycznie się je przyrządza. Jedyne, czego potrzebujecie, to tak naprawdę cierpliwość, bo czas odgrywa tu ważną rolę. Im dłużej będziecie przygotowywać to danie, tym otrzymacie lepszy smak i bardziej esencjonalny sos. Pręga wołowa duszona w całości lub w kawałkach będzie świetną odskocznią od nudnych kotletów. 

Co to jest pręga wołowa?

Pręga wołowa to mięso, które pochodzi z przedniej lub tylnej części golenia. Zwykle, ze względu na duże przerosty, jest ono wykorzystywane do rosołu, ale swoich amatorów znajdzie również jako danie jednogarnkowe. Ze względu na swoją strukturę, pręga wołowa potrzebuje 3-4 godzin duszenia. Nie przerażajcie się jednak, przecież tyle samo czasu potrzebuje również dobry rosół. Warto wykorzystać pręgę wołową w inny sposób niż na wywar – ze względu na jej smak. 

Poza długim duszeniem, jedną z tajemnic smaku potraw z pręgi wołowej jest szpik kostny. Jeśli planujecie przygotować to danie, to kupcie pręgę wołową podzieloną już na plastry. Dzięki temu właśnie podczas duszenia tego szpiku wytrąci się więcej niż z pręgi wołowej duszonej w całości. Szpik wołowy jest bogaty nie tylko w białko, ale również witaminy, kwasy omega-3, żelazo, fosfor i inne minerały. 

Duszona pręga wołowa – przepis 

Składniki:

  • 1 kg pręgi wołowej
  • 2 średnie marchewki
  • 2 cebule
  • 2 średnie papryki - czerwona i żółta
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki mielonego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Umyjcie, osuszcie i w razie potrzeby pokrójcie mięso na drobniejsze kawałki (pokrojone drobniej szybciej się udusi).
  2. Poszatkujcie cebulę w piórka i czosnek w plasterki. W dużym garnku z grubym dnem podsmażcie na oleju cebulę, po chwili dodajcie czosnek, mięso i wszystkie przyprawy. Przykryjcie i duście przez ok. 4 godziny.
  3. W międzyczasie zaglądajcie do garnka (sprawdzajcie, czy mięso nie przywiera) i w razie potrzeby dolejcie odrobinę wody. W połowie duszenia (po 2 godzinach) pokrójcie w kostkę paprykę i marchewkę. Dodajcie je do mięsa i duście przez kolejne 2 godziny. 
  4. Pręgę wołową podawajcie z tłuczonymi ziemniakami, kaszą jęczmienną lub makaronem (np. typu kolanka).

Dania jednogarnkowe to nie od dzisiaj jedna z prostszych i wygodniejszych metod przygotowywania obiadów. Zapiekanki ziemniaczane, leczo, chili con carne – sięgajcie po te przepisy jak najczęściej!