Szukacie sposobu na podratowanie waszych nerwów? Nie musicie sięgać po drogie specyfiki. Produkt, który prawdopodobnie jecie często w sałatkach możecie przygotować sami w domu i jest jeszcze zdrowszy niż sądzicie. Wystarczy nieco cierpliwości, słoik, woda i gaza. Dzięki niewielkiemu nakładowi pracy zyskacie świetną przekąskę np. do kanapek, która jedzona regularnie, wspomoże wasz układ nerwowy. 

Jak wyhodować kiełki słonecznika w słoiku lub na gazie?

Nasiona słonecznika to nieoceniony składnik oleju czy mieszanek do sałatek. Z nich wyrastają drobne kiełki, które mają w sobie życiodajną moc. Są bogate w witaminę A, E, C oraz te z grupy B. To także źródło wapnia, fosforu czy potasu. Sprawdźcie, jak w prosty sposób można wyhodować je samodzielnie.

Przygotowanie:

  1. Wybierzcie ekologiczne nasiona słonecznika, przygotowane do kiełkowania.
  2. Zaopatrzcie się w litrowy słoik, gazę, gumkę recepturkę i wodę.
  3. Nasiona namoczcie przez 12 godzin w słoiku. Wlejcie najlepiej wodę filtrowaną lub z czajnika.
  4. Po tym czasie wylejcie wodę i zakryjcie słoik gazą, zabezpieczoną gumką.
  5. Przelewajcie nasiona 2-3 razy dziennie niewielką ilością wody, aby nie dopuścić do całkowitego wysuszenia.
  6. Po około 2 dniach nasiona słonecznika zaczną kiełkować i wypuszczać niewielkie pędy.
  7. Pamiętajcie, aby podczas jedzenia nie zapomnieć o twardej okrywie wierzchniej, którą należy zdjąć.
  8. Gotowe kiełki najlepiej przechowywać w lodówce, w próżniowym pojemniku z pokrywką.
  9. Najlepiej je zjeść w przeciągu 3 dni. Idealnie smakują z kanapką z białym serem czy szynką i warzywami.

Jak jeszcze łatwiej wykiełkować nasiona słonecznika?

Kiełki możecie wyhodować także przy pomocy specjalnych kiełkownic, które dzięki kilku piętrom pozwalają na jednoczesną uprawę kilku rodzajów nasion. Wystarczy przelać je wodą kilka razy dziennie, a drobny strumyczek będzie przelewał się z piętra na podstawkę. Nie zapominajcie o wietrzeniu urządzenia, aby nie zalegała w nim pleśń.