Mrozy dotarły już do każdego zakątka Polski. Czapka, ciepłe szaliki i ocieplane buty to teraz obowiązkowy ubiór. Niestety, nie zawsze to wystarcza, aby móc w pełni poczuć się komfortowo. Dziś podzielę się z wami przepisem na napar, który zdradziła mi znajoma. "Herbatka" rosołowa zadziwiła mnie, że nie tylko rozgrzewa, ale także pomaga przy zaparciach czy wzdęciach. Przygotowuję ją z użyciem blendera kubeczkowego z Lidla, który robi ją w mig. Teraz dostaniecie go w świetnej promocji -50%, dlatego nie warto zwlekać.

Blender SilverCrest z dwoma kubkami - używam codziennie niemal do wszystkiego

Blender SilverCrest to niezastąpiony pomocnik w kuchni. Kojarzony jest głównie z przygotowywaniem koktajli, jednak potrafi znacznie więcej. Uwielbiam przyrządzać w nim gęste owsianki do picia na drugie śniadanie, a potem zabierać je do pracy. Dzięki mniejszemu i nieco wyższemu kubeczkowi nie tylko przenoszę ulubione składniki, ale także przechowuję w lodówce na później. Szybka praca pulsacyjna blendera i moc 250W pozwala rozkruszać nawet lód do ulubionych deserów. Ostrze krzyżakowe ze stali nierdzewnej poradzi sobie nawet z warzywami liściastymi czy włóknistymi. To spora zaleta w porównaniu z innymi blenderami.

Jak wspominają zadowoleni klienci na stronie Lidl.pl:

Doskonale sprawdza się w przygotowywaniu różnorodnych koktajli. Bardzo przydatny produkt i w rewelacyjnej cenie.
Dobry stosunek ceny do jakości. Wybrałam ten produkt, spełnia moje oczekiwania.
Polecam w 100%. Świetny sprzęt, działa bez zarzutów.

Jak zrobić "herbatkę" rosołową na rozgrzanie?

Wcześniej w czasie siarczystych mrozów przyrządzałam grzańce, które bazowały na sokach owocowych. Te napoje są delikatne i bardzo smaczne. Podobnie kakao, które rozgrzewa, jednak nie na tak długo, jakbym tego oczekiwała. Dopiero niedawno poznałam sposób, którym podzieliła się ze mną znajoma. Połączenie mocy tych kilku roślin sprawia, że zaczęłam sięgać po nie nie tylko podczas przyrządzania rosołu. Do przygotowania rozgrzewającej "herbatki" potrzebna wam będą: dobrej jakości natka pietruszki (najlepiej z własnej uprawy), natka selera korzeniowego lub naciowego oraz lubczyk. Pietruszka jest bogatym źródłem witaminy C oraz działa moczopędnie, eliminując toksyny z organizmu. Seler wzmacnia i pobudza trawienie, dzięki czemu rozgrzewa. Natomiast lubczyk poprawia słabe krążenie. Nie ma drugiego takiego trio. 

Składniki:

  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 3 gałązki natki selera naciowego lub korzeniowego
  • 3-4 gałązki lubczyku
  • opcjonalnie sok z cytryny lub imbiru

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki należy dokładnie przemyć pod bieżącą wodą, aby pozbyć się nadmiaru zanieczyszczeń i piasku.
  2. Następnie siekamy na pół za pomocą noża.
  3. Przekładamy do blendera kubeczkowego i miksujemy pulsacyjnie.
  4. Po rozdrobnieniu przekładamy do większego dzbanka i zalewamy wodą o temperaturze około 90 stopni Celsjusza.
  5. Na koniec dodajemy sok z cytryny lub imbiru.
  6. Podajemy na ciepło.