Sernik z garnka zawiera jabłka w aż 3 odsłonach. Wierzch ciasta wyłożony jest podsmażonymi kawałkami jabłek. Polecamy szarą renetę lub antonówki. Te jabłka dobrze znoszą podsmażanie i prażenie do szarlotek. Nie rozpadają się tak szybko, jak inne gatunki. Biszkopt nasączony jest sokiem jabłkowym. Sok jabłkowy znajduje się również w masie budyniowej dodawanej do masy sernikowej. Dzięki jabłkom sernik na biszkopcie będzie smakował znacznie ciekawiej. 

Na co zwrócić uwagę przy robieniu sernika z garnka? 

Podstawą jest dobry biszkopt. Jeśli tylko umiecie go piec, sukces macie praktycznie w kieszeni. Uważajcie podczas studzenia. Biszkopt (podobnie jak sernik), należy studzić przy uchylonym lekko piekarniku. To delikatne ciasta, które nie znoszą nagłych zmian temperatur. Reagują na nie opadaniem. Cierpliwości podczas studzenia. Ciasto biszkoptowe odpłaci się wam równą powierzchnią (bez zapadnięć) i wysokością. 

Zwróćcie uwagę również na temperaturę masy twarogowej z jajkami. Podczas podgotowywania składników nie wychodźcie z kuchni. Jeśli przez przypadek zagotujecie masę (zwarzy się), wszystko na nic i trzeba będzie przygotować ją jeszcze raz. Żelatyna pomoże stężeć masie serowej, ale jeśli chcecie, możecie z niej zrezygnować. 

Sernik z garnka - przepis

Składniki na biszkopt (na tortownicę o śr. 18 cm):

  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 3 jajka 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 szczypta soli

Składniki na masę serową: 

  • 300 g twarogu z wiaderka
  • 2 jajka 
  • 80 g masła 
  • 1/3 szklanki cukru 
  • 1/4 szklanki soku jabłkowego 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku + kilka łyżek ciepłej wody do rozpuszczenia

Składniki na wierzch ciasta: 

  • 2 duże jabłka (najlepiej szara reneta, która dobrze znosi podsmażanie) 
  • 1 łyżka masła 
  • 3-4 łyżki kajmaku 
  • 1 duża garść orzechów włoskich
  • sok jabłkowy do nasączenia biszkoptu

Sposób przygotowania:

  1. Zacznijcie od przygotowania biszkoptu: wymieszajcie mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Oddzielcie żółtka od białek. Rozkłóćcie żółtka. Do białek dodajcie szczyptę soli i ubijcie na sztywną pianę. Do piany dodawajcie partiami cukier i żółtka, cały czas miksując. Gdy masa będzie już gotowa, dodajcie mąkę z proszkiem i wymieszajcie delikatnie drewnianą łyżką na gładką masę bez grudek. Nagrzejcie piekarnik do 180 st. C. Wyłóżcie tortownicę papierem do pieczenia. Wylejcie masę na biszkopt do tortownicy i pieczcie kilkanaście minut - aż złapie złocisty kolor. Sprawdźcie, czy biszkopt jest już upieczony w środku: wbijcie patyczek i sprawdźcie, czy jest suchy po wyjęciu. Wystudźcie ciasto w lekko uchylonym piekarniku, nie wyjmując go z formy i już chłodne nasączcie sokiem jabłkowym. Odłóżcie na bok. 
  2. Zajmijcie się masą serową: w garnku wymieszajcie twaróg z jajkami. Do masy dodajcie kawałki masła i oba rodzaje cukru. Podgrzejcie, aż składniki się rozpuszczą. Uważajcie, by nie zagotować masy (wtedy się zwarzy). Wymieszajcie w szklance budyń z sokiem jabłkowym do rozpuszczenia proszku. Wlejcie miksturę do ciepłego twarogu. Mieszajcie, aż masa zgęstnieje (powinna mieć konsystencję gęstego budyniu). Zagotujcie masę na niewielkim ogniu - gdy zacznie puszczać bąbelki, zdejmijcie z ognia i wystudźcie. Gdy masa będzie już letnia, rozpuśćcie żelatynę w ciepłej wodzie i wmieszajcie do masy serowej. Odstawcie. Gdy masa zacznie tężeć, wyłóżcie ją na wystudzony już biszkopt w formie i wyrównajcie wierzch. Włóżcie biszkopt pokryty masą do lodówki. 
  3. Przygotujcie jabłka i złóżcie sernik: 2 duże jabłka obierzcie, wykrójcie gniazda nasienne i pokrójcie w ósemki. Rozpuśćcie na patelni masło i podsmażcie kilka minut, aż lekko zmiękną. Nie powinny się rozpaść. Wystudźcie jabłka. Wyłóżcie owoce na masę serową w cieście, lekko dociskając. Włóżcie do lodówki. Całość powinna całkowicie stężeć. Na wierzchu gotowego ciasta rozsmarujcie kajmak i opcjonalnie posypcie orzechami włoskimi. Ciasto przechowujcie w lodówce.