Mamy pyszny patent i przepis na to, jak pożenić różne gusta kulinarne. W tych kotletach schabowych docenicie chrupiącą panierkę i dobrze usmażone mięso, a wręcz zachwyci was coś mniej typowego - nadzienie. Będzie to farsz jak do pierogów ruskich. Jeżeli wasi domownicy są miłośnikami tradycyjnej kuchni polskiej, ten niezwykły duet z pewnością im się spodoba. 

Kotlety schabowe z nadzieniem ruskim - przepis

Przygotujcie ziemniaki z poprzedniego dnia lub wykorzystajcie te, które ugotujecie znacznie wcześniej. To pozwoli na uzyskanie znacznie lepszej konsystencji i formowanie farszu w zgrabne kulki. Poniżej znajdziecie sposób, jak zrobić je krok po kroku:

Składniki:

  • 3-4 płaty schabu bez kości (karkówka również się sprawdzi)
  • 4 ziemniaki
  • 1 kostka sera białego
  • 3 cebule
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 10 łyżek bułki tartej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Płaty schabu najlepiej wymoczyć z dodatkiem kilku kropel cytryny, aby móc łatwiej je rozbić.
  2. Następnie doprawcie je solą i pieprzem. Odstawcie do lodówki po rozbiciu na cienkie płaty.
  3. Przygotujcie farsz.
  4. Ugotowane ziemniaki przeciśnijcie przez praskę, dodajcie ser, jajko, mąkę ziemniaczaną oraz posiekaną i podsmażoną cebulę na maśle.
  5. Wymieszajcie dokładnie na gładką masę i pozostawcie na około 5 minut do przegryzienia się smaków - najlepiej jest ją zrobić jeszcze dzień wcześniej.
  6. Nadziewajcie płaty porcją farszu i zawijajcie tak, jak krokiety. Obtoczcie w jajku, mące i bułce tartej. Smażcie na rozgrzanej patelni z porcją oleju.
  7. Możecie je również zapiec w naczyniu żaroodpornym przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie nabiorą miękkości wewnątrz i chrupkości na zewnątrz.

Farsz do pierogów ruskich - co do niego dodać, by smakował genialnie?

Lubicie farsz z pierogów ruskich, ale szukacie innej alternatywy, która podkreśli ich smak jeszcze bardziej? Jeśli nie zdecydujecie się na pierożki z mięsem czy soczewicą, pokombinujcie z dodatkami. Poniżej znajdziecie wspaniałe połączenia smakowe, które i wam przypadną do gustu:

  • świeża posiekana mięta – zarówno cytrynowa, jak i włoska świetnie sprawdzą się w połączeniu z ziemniaczano-serowym farszem, orzeźwia i nadaje lepszego koloru,
  • szczypiorek pozwala dodać charakteru, zastępując nieco ostrzejszy czosnek czy cebulę,
  • posiekana natka pietruszki to dobry dodatek, który przełamie mocno skrobiowy smak dania.