Expo Sweet, czyli targi przeznaczone dla branży cukierniczej i lodziarskiej ruszyły!
Przez całe 3 dni trwania targów zapraszamy na relację na żywo z targów!

Godz. 22.00
Jeśli chcecie zobaczyć co jeszcze działo się podczas pierwszego dnia targów, zapraszamy TUTAJ. Więcej na temat Mistrzostw znajdziecie na blogu Expo Sweet 2012. Zobaczcie też filmy i filmiki z Lodziarskich Mistrzostw Polski.

Godz. 16.30
Mamy wyniki! Najlepszymi Mistrzami Sztuki Lodziarskiej zostali:

1. miejsce – Daniel Staroń i Tomasz Podkul z  Piekarni Raszczyk, którzy otrzymali złote medale i puchar oraz nagroda o wartości 5 500 zł.

2. miejsce – Paweł Petrykowski  i Łukasz Szumiłowski, ktrórzy otrzymali srebrne medale i puchar oraz nagrodę o wartości 3 300 zł.

3. miejsce – Sylwia Klapec i Krzysztof Klapec z Lodziarni Glorioza, którzy otrzymali brązowe medale i puchar oraz nagroda o wartości 2 200 zł



Jeśli chodzi o poszczególne smaki lodów, oceny Jury rozkałdały się następująco:

Lody waniliowe
1. Daniel Staroń i Tomasz Podkul z  Piekarni Raszczyk z Pasłęka
2. Anna Kowalewska i Agnieszka Wójcik z ciastkowo.pl z Warszawy
3. Sylwia Klapec i Krzysztof Klapec z Lodziarni Glorioza z Gliwic

Lody czekoladowe
1. Daniel Staroń i Tomasz Podkul z  Piekarni Raszczyk z Pasłęka
2.  Paweł Petrykowski  i Łukasz Szumiłowski ze Świata Lodów z Koszalina
3. Anna Kowalewska i Agnieszka Wójcik z ciastkowo.pl z Warszawy

Sorbety
1. Paweł Petrykowski  i Łukasz Szumiłowski ze Świata Lodów z Koszalina
2. Sylwia Klapec i Krzysztof Klapec z Lodziarni Glorioza z Gliwic
3. Katarzyna Sowińska i Jacek Rajski z Lodomanii z Bielska-Białej

Lody autorskie
1. Daniel Staroń i Tomasz Podkul z  Piekarni Raszczyk z Pasłęka
2. Anna Kowalewska i Agnieszka Wójcik z ciastkowo.pl z Warszawy

3. Katarzyna Sowińska i Jacek Rajski z Lodomanii z Bielska-Białej


Godz. 15.00

Drużyny z niecierpliwością czekają na wyniki, które mają być podane ok. 16.00. Prezentujemy wam najciekawsze prace konkursowe.

h


godz. 14.00

T
rwają obrady jury. Nasza redaktorka Maryla Musidłowska także próbuje i ocenia.


godz. 13.00

Dostalismy sekretny przepis na LODY KIBICA! Przygotowany przez Katarzynę Sowińską oraz i Jacka Rajskiego z Lodomanii Tomasza Gałuska z Bielsko-Białej. Cały przepis na lody kibica tutaj.

godz. 12.00

Trwają prace zespołów nad deserami lodowymi. Została im jeszcze godzina, następnie jury będzie degustować i opisywać.

godz. 11.00

Prace zespołów oceniać będzie pięcioosobowe Jury, składające się z Przewodniczącego, Honorowego członka oraz trzech pozostałych członków Jury. Oto skład Jury: Zygmunt Wypych, Jacek Sikora, Paweł Małecki, Maciej Pięta, Czesław Dojutrek.


Jury oceniając poszczególne lody bierze pod uwagę: smak i konsystencję lodów, kreatywność, jeśli chodzi o ich przygotowanie, estetykę prezentacji i wykonaną dekorację oraz użytą do przygotowania lodów technikę.

Desery lodowe oceniane są pod kątem: kreatywności, kompozycji smakowej, estetyki prezentacji i wykonanej dekoracji, zastosowanej techniki.

A oto co czeka na zwycięzców IV Mistrzostw Polski :

  1. miejsce – złote medale i puchar oraz nagroda o wartości 5 500 zł.
  2. miejsce – srebrne medale i puchar oraz nagroda o wartości 3 300 zł.
  3. 3. Miejsce – brązowe medale i puchar oraz nagroda o wartości 2 200 zł

godz. 10.00
Rozpoczeły się Mistrzostwa Lodziarstwa - temat przewodni - "Futbol - piłka nożna"!

W zawodach bierze udział sześć zespołów dwuosobowych.  Mają one do przygotowania cztery rodzaje lodów: waniliowe, czekoladowe, lody sorbetowe oraz lody autorskie. W tej ostatniej kategorii czekają nas największe emocje, bowiem lodziarze potrafią zaskoczyć lodami o smaku piwa czy oscypka. Wszystkie przygotowywane lody muszą zachować najwyższe standardy jakości.

Oprócz lodów zespoły przygotowują dekoracje lodów. Muszą być jadalne, wykonane z produktów spożywczych.

To jednak nie koniec wyzwań. Każdy Zespół przygotowuje 6 identycznych pucharków Deserów Lodowych. Deser ten musi być wykonany z jednego lub więcej smaków lodów przygotowanych wcześniej.

Impreza odbywa się w dniach 21-23 lutego 2012, w nowoczesnej i doskonale wyposażonej hali targowej MTPolska przy ul. Marsa 56 w Warszawie.

godz.9.00
Ruszamy i zapraszamy!

Na wszystkich odwiedzających czekają stoiska firm związanych z branżą cukierniczą i lodziarską oraz konkursy dla mistrzów cukierniczów i uczniów szkół cukierniczych.

Targi powoli rozkręcają się. Zwiedzający przechadzają się między stoiskami w hali MTPolska o powierzchni 15 200mkw.