Expo Sweet, czyli targi przeznaczone dla branży cukierniczej i lodziarskiej ruszyły!
Przez całe 3 dni trwania targów zapraszamy na relację na żywo z targów!
Godz. 22.00
Jeśli chcecie zobaczyć co jeszcze działo się podczas pierwszego dnia targów, zapraszamy TUTAJ. Więcej na temat Mistrzostw znajdziecie na blogu Expo Sweet 2012. Zobaczcie też filmy i filmiki z Lodziarskich Mistrzostw Polski.
Godz. 16.30
Mamy wyniki! Najlepszymi Mistrzami Sztuki Lodziarskiej zostali:
1. miejsce – Daniel Staroń i Tomasz Podkul z Piekarni Raszczyk, którzy otrzymali złote medale i puchar oraz nagroda o wartości 5 500 zł.
2. miejsce – Paweł Petrykowski i Łukasz Szumiłowski, ktrórzy otrzymali srebrne medale i puchar oraz nagrodę o wartości 3 300 zł.
3. miejsce – Sylwia Klapec i Krzysztof Klapec z Lodziarni Glorioza, którzy otrzymali brązowe medale i puchar oraz nagroda o wartości 2 200 zł
Jeśli chodzi o poszczególne smaki lodów, oceny Jury rozkałdały się następująco:
Lody waniliowe
1. Daniel Staroń i Tomasz Podkul z Piekarni Raszczyk z Pasłęka
2. Anna Kowalewska i Agnieszka Wójcik z ciastkowo.pl z Warszawy
3. Sylwia Klapec i Krzysztof Klapec z Lodziarni Glorioza z Gliwic
Lody czekoladowe
1. Daniel Staroń i Tomasz Podkul z Piekarni Raszczyk z Pasłęka
2. Paweł Petrykowski i Łukasz Szumiłowski ze Świata Lodów z Koszalina
3. Anna Kowalewska i Agnieszka Wójcik z ciastkowo.pl z Warszawy
Sorbety
1. Paweł Petrykowski i Łukasz Szumiłowski ze Świata Lodów z Koszalina
2. Sylwia Klapec i Krzysztof Klapec z Lodziarni Glorioza z Gliwic
3. Katarzyna Sowińska i Jacek Rajski z Lodomanii z Bielska-Białej
Lody autorskie
1. Daniel Staroń i Tomasz Podkul z Piekarni Raszczyk z Pasłęka
2. Anna Kowalewska i Agnieszka Wójcik z ciastkowo.pl z Warszawy
3. Katarzyna Sowińska i Jacek Rajski z Lodomanii z Bielska-Białej
Godz. 15.00
Drużyny z niecierpliwością czekają na wyniki, które mają być podane ok. 16.00. Prezentujemy wam najciekawsze prace konkursowe.
h
godz. 14.00
Trwają obrady jury. Nasza redaktorka Maryla Musidłowska także próbuje i ocenia.
godz. 13.00
Dostalismy sekretny przepis na LODY KIBICA! Przygotowany przez Katarzynę Sowińską oraz i Jacka Rajskiego z Lodomanii Tomasza Gałuska z Bielsko-Białej. Cały przepis na lody kibica tutaj.
godz. 12.00
Trwają prace zespołów nad deserami lodowymi. Została im jeszcze godzina, następnie jury będzie degustować i opisywać.
godz. 11.00
Prace zespołów oceniać będzie pięcioosobowe Jury, składające się z Przewodniczącego, Honorowego członka oraz trzech pozostałych członków Jury. Oto skład Jury: Zygmunt Wypych, Jacek Sikora, Paweł Małecki, Maciej Pięta, Czesław Dojutrek.
Jury oceniając poszczególne lody bierze pod uwagę: smak i konsystencję lodów, kreatywność, jeśli chodzi o ich przygotowanie, estetykę prezentacji i wykonaną dekorację oraz użytą do przygotowania lodów technikę.
Desery lodowe oceniane są pod kątem: kreatywności, kompozycji smakowej, estetyki prezentacji i wykonanej dekoracji, zastosowanej techniki.
A oto co czeka na zwycięzców IV Mistrzostw Polski :
- miejsce – złote medale i puchar oraz nagroda o wartości 5 500 zł.
- miejsce – srebrne medale i puchar oraz nagroda o wartości 3 300 zł.
- 3. Miejsce – brązowe medale i puchar oraz nagroda o wartości 2 200 zł
godz. 10.00
Rozpoczeły się Mistrzostwa Lodziarstwa - temat przewodni - "Futbol - piłka nożna"!
W zawodach bierze udział sześć zespołów dwuosobowych. Mają one do przygotowania cztery rodzaje lodów: waniliowe, czekoladowe, lody sorbetowe oraz lody autorskie. W tej ostatniej kategorii czekają nas największe emocje, bowiem lodziarze potrafią zaskoczyć lodami o smaku piwa czy oscypka. Wszystkie przygotowywane lody muszą zachować najwyższe standardy jakości.
Oprócz lodów zespoły przygotowują dekoracje lodów. Muszą być jadalne, wykonane z produktów spożywczych.
To jednak nie koniec wyzwań. Każdy Zespół przygotowuje 6 identycznych pucharków Deserów Lodowych. Deser ten musi być wykonany z jednego lub więcej smaków lodów przygotowanych wcześniej.
Impreza odbywa się w dniach 21-23 lutego 2012, w nowoczesnej i doskonale wyposażonej hali targowej MTPolska przy ul. Marsa 56 w Warszawie.
godz.9.00
Ruszamy i zapraszamy!
Na wszystkich odwiedzających czekają stoiska firm związanych z branżą cukierniczą i lodziarską oraz konkursy dla mistrzów cukierniczów i uczniów szkół cukierniczych.
Targi powoli rozkręcają się. Zwiedzający przechadzają się między stoiskami w hali MTPolska o powierzchni 15 200mkw.
Komentarze