Pierwszy dzień targów Expo Sweet to przede wszystkim Lodziarskie Mistrzowstwa Polski. 6 zespołów z całego kraju  przez cały dzień przygotowywało lody, puchary deserowe i autorskie desery. Konkurs prowadził i komentował Janusz Profus, Mistrz Czekolady z Wedla. Wyniki dostępne są tutaj.

Ale oprócz atrakcji konkursowych na Targach można było zobaczyć co dzieje się w branży cukierniczej. A dzieje się niemało. W hali wystawowej pełno jest stanowisk profesjonalistów. Można podziwiać ogromne przemysłowe miksery do wyrabiania ciasta (wyobraźcie sobie stojący mikser z dzieżą o pojemności 20 litrów!), zobaczyć z bliska jak wyglądają piece chlebowe czy znane z dzieciństwa ogromne maszyny do lodów włoskich.

Ale są też wystawcy, którzy bardziej zainteresują pasjonatów kuchni- amatorów. Firma PapilArt produkuje śliczne akcesoria do muffinek i cupcakes. Papierowe papilotki i jednorazowe stelaże do wypieku babeczek są piękne i niedrogie. Można zamawiać niewielkie ilości, na własny użytek i nie wydawać przy tym fortuny!

Na targach nie mogło zabraknąć marki, którą kocha każdy kuchenny zapaleniec. Przy stoisku KitchenAid kłębiły się tłumy, które podziwiały piękne, kolorowe miksery stojące Artisan, blendery i inne drobne urządzenia AGD. Katalog na rok 2011/2012 prezentował wszystkie opcje kolorystyczne i dodatki. Czy wiecie, że do miksera Kitchen Aid można dokupić dzieżę do przygotowania lodów lub maszynkę do ravioli?! Nam najbardziej spodobał się mikser w kolorze słonecznikowym a do niego stylowa, kremowa gofrownica. Doskonały duet nie tylko na prezent.

Udało nam się chwilę porozmawiać z przedstawicielami sklepu internetowego tortownia.pl. Zaprezentowali niezwykłe urządzenie- wycinarkę do lukru plastycznego. Ta sprytna maszynka działa trochę jak drukarka. Wystarczy nacisnąć jeden przycisk a błyskawicznie wytnie dowolne elementy z lukru plastycznego. Nie jest tania (ok 2000 zł), ale z pewnością przyda się tym, którzy dużo czasu poświęcają na dekorowanie ciast.

Zaraz obok na dłuższą chwilę przystanęliśmy  przy stoisku firmy Wilton. Ich produkty są niezastąpione w kuchni każdego cukiernika. Niezliczona ilość barwników i dodatków do ciast, wszystkie kształty końcówek do rękawów cukierniczych, formy, dekoratory, wycinarki. Ach, czego tam nie było! Były też informacje, że firma Wilton będzie organizować kursy dekoracji cukierniczych. Odbywać się będą w Nieporęcie a więcej informacji znajdziecie na stronie www.prostozformy.pl. Czy ktoś jest zainteresowany takimi kursami?

Kolejne relacje z Targów będą na bieżąco pojawiać się na blogu i Facebooku Polska Gotuje. Wszystkich zwiedzających zapraszamy do stanowiska Polska Gotuje, tuż przy głównej scenie. Przez cały dzień można porozmawiać z redakcją, nie tylko o gotowaniu. Czekamy na WAS!

Wszystkich zainteresowanych zapraszamy na Targi Expo Sweet jutro  i pojutrze (22-23.02) do Centrum Kongresowo- Wystawowego w Warszawie (ul. Marsa 56). Osoby posiadające zaproszenia wchodzą za darmo. Pozostali zainteresowani mogą kupić bilety w kasach w Centrum (30 zł).