W dniach 21-23 marca w Warszawie odbywają się Międzynarodowe Targi Gastronomiczne. Są to największe w Polsce targi branży gastronomicznej, dzięki którym wystawcy mogą zaprezentować swoją ofertę produktów, usług i rozwiązań dla gastronomii. Na targach pojawiają się: właściciele i zarządzający restauracjami, kawiarniami, pubami, barami szybkiej obsługi, placówkami zbiorowego żywienia, firmami cateringowymi, hurtowniami czy marketami, a także kucharze i szefowie kuchni z całej Europy.


To okazja, by spotkać potencjalnych klientów i nawiązać z nimi współpracę, a także samemu poznać nowości na rynku. Dla zawodowców, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę, odbywają się szkolenia i seminaria dotyczące marketingu, wina w restauracji czy sytuacji na rynku gastronomicznym.


EuroGastro przyciąga także osoby nie związane zawodowo z gastronomią. Moc atrakcji czeka na zwiedzających każdego dnia - pokazy kulinarne,  cukiernicze czy liczne konkursy o randze ogólnopolskiej, W tym roku są to między innymi Festiwal Kuchni Greckiej,  Polski Festiwal Carvingu, pokazy sztuki cukierniczej, tworzenia pralin i dekorowania tortów w stylu angielskim, prezentacja kultury i tradycji kulinarnych Podlasia i liczne konkursy – międy innymi Mistrzostwa Barista 2012 i Kulinarny Talent 2012. Takie wydarzenia przyciągają zawsze sporą widownię i cieszą się zaintersowaniem nie tylko zwiedzajacych, ale i mediów.Nowością na targach były Polskie Mistrzostwa Bewers Cup - na których podziwiać można było uczestników parzących kawę bez użycia urządzeń mechanicznych, a także Konkurs Kulinarny dla amatorów, w którym brały udział trzy Użytkowniczki serwisu Polska Gotuje.

W tym roku pojawiło się sporo znanych nazwisk ze świata kulinariów - Robert Sowa, Tomasz Deker, Bożena Sikoń, Theofilos Vafidis, Tomasz Jakubiak którzy brali udział w wydarzeniach uświetniających calą imprezę. Kilka osobistości  można było także dostrzec w tłumie zwiedzających.


Oprócz dużych, promowanych wydarzeń, wiele dzieje się też na samych stoiskach wystawców. Nie ma praktycznie na targach  boksu, gdzie nie odbywałby się jakiś pokaz, często połączony z degustacją produktów. Wiele stoisk wyposażono w sprzęt do gotowania, dzięki czemu na żywo można oglądać kucharzy i, co najważniejsze oferowany przez wystawców sprzęt. To także okazja dla zwiedzających do degustacji przygotowanych produktów.

Zobacz więcej zdjęć z targów