Sos winegret

4.98 (192 ocen)

Popularny sos do zimnych surówek, sałat, ogórków, pomidorów, papryki, itp., najlepszy zawsze domowy.

Składniki:

  • 3 łyżki soku z cytryny
    3 łyżeczki nie za ostrej musztardy
    9 łyżek oliwy z oliwek lub dobrego oleju
    sól, pieprz świeżo mielony
    1 ząbek zmiażdżonego czosnku
    1 łyżeczka płynnego miodu
    1 łyżeczka ulubionych ziół, u mnie suszone oregano
Wystaw ocenę:

4.98 (192 ocen)

Zobacz również:

Surówki Sosy Winegret

Sos winegret - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1vm20i4 1. Do szerszego słoiczka lub miseczki wlać sok z cytryny, dodać sól, pieprz i musztardę, dobrze roztrzepać rózgą.
    Dodać oliwę i dalej roztrzepywać, potem miód, czosnek, na końcu zioła.

    Gotowe.

  • image-29882ky 2. Taki sos w zamkniętym słoiczku można przechowywać w lodówce około tygodnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa Oliwa z oliwek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować