To niedoceniane zioło, zwykle jest traktowane jak chwast. Jego występowanie zależy od sprzyjających warunków. Wierzono, że pojawiając się w danym ogrodzie czy na działce było sygnałem dla gospodarza, że już czas, aby oczyścić się z toksyn zalegających w organizmie. Dzięki tym przesądom, używane było dość często jako remedium dla tych, którzy cierpieli z powodu bólu stawów. Dolegliwości spowodowane były zazwyczaj dną moczanową, inaczej podagrą. Jeżeli natraficie na tę roślinę w swoim zakątku, nie plewcie jej od razu. Sprawdźcie, o jakim ciekawym ziółku mowa i przekonajcie się, dlaczego warto zrobić z niego domowy ocet.

Traktowana jest jak chwast, a to cenna roślina

Niewątpliwym atutem tej rośliny jest to, że możemy ją zbierać aż do jesieni. Jest niezwykle odporna na niesprzyjające warunki pogodowe, a w dodatku dostępna wszędzie tam, gdzie nie są stosowane pestycydy czy inne środki ochrony roślin. Możecie zauważyć ją w towarzystwie piwonii, przy krzewach jeżyn czy też w zagajnikach obok azalii.

Poniżej znajdziecie kilka właściwości, które przemawiają za tym, aby umieścić to ziele na stałe w domowej apteczce:

  • wspomaga układ moczowy
  • poprawia trawienie i przemianę materii
  • wspomaga odtruwanie organizmu
  • pomaga przy leczeniu dny moczanowej/podagry
  • niezbędny przy diecie niskopurynowej.

Jak zrobić ocet z podagrycznika pospolitego?

Mowa oczywiście o podagryczniku pospolitym. Możecie przygotować z niego napary, lecz to ocet jest jednym z najsilniej działających, naturalnych specyfików. Doskonale wspomaga obniżanie poziomu cukru we krwi, a także pozwala na eliminację soli kwasu moczowego, które gromadzą się w stawach przy podagrze. Poniżej podajemy prosty przepis na ocet z podagrycznika.

Składniki:

  • 1-litrowy słoik świeżo zerwanego podagrycznika pospolitego
  • 2,5 litra wody przegotowanej
  • 3 łyżki miodu.

Przygotowanie:

  1. Podagrycznik powinien być zbierany w miejscach, które nie są narażone na stosowanie środków ochrony roślin, takich, jak herbicydy.
  2. Wykorzystajcie zarówno liście, jak i łodyżki - mogą być te najmłodsze, ale duże okazy też się nadadzą.
  3. Przemyjcie w misce z wodą i sodą oczyszczoną.
  4. Następnie przepłuczcie jeszcze raz pod bieżącą wodą.
  5. Przełóżcie do dużego, wyparzonego słoika.
  6. Zajecie letnią wodą tak, aby powierzchnia liści została zakryta.
  7. Dodajcie miód i dokładnie wymieszajcie.
  8. Przykryjcie powstałą miksturę mniejszym talerzykiem czy kubkiem tak, aby zawartość nie wypływała na powierzchnię.
  9. Zakryjcie słoik gazą, aby nie miały do niego dostępu muszki i inne insekty.
  10. Co 2 dzień mieszajcie za pomocą łyżki.
  11. Po 4 tygodniach ocet jest gotowy.

Jeżeli wytworzy się tak zwana matka octowa, odłóżcie ją do mniejszego słoiczka z wodą. Przyda się do przygotowywania kolejnego octu. Pijcie dziennie 1 łyżeczkę octu z podagrycznika pospolitego, rozpuszczoną w szklance wody.