To niedoceniane zioło, zwykle jest traktowane jak chwast. Jego występowanie zależy od sprzyjających warunków. Wierzono, że pojawiając się w danym ogrodzie czy na działce było sygnałem dla gospodarza, że już czas, aby oczyścić się z toksyn zalegających w organizmie. Dzięki tym przesądom, używane było dość często jako remedium dla tych, którzy cierpieli z powodu bólu stawów. Dolegliwości spowodowane były zazwyczaj dną moczanową, inaczej podagrą. Jeżeli natraficie na tę roślinę w swoim zakątku, nie plewcie jej od razu. Sprawdźcie, o jakim ciekawym ziółku mowa i przekonajcie się, dlaczego warto zrobić z niego domowy ocet.
Traktowana jest jak chwast, a to cenna roślina
Niewątpliwym atutem tej rośliny jest to, że możemy ją zbierać aż do jesieni. Jest niezwykle odporna na niesprzyjające warunki pogodowe, a w dodatku dostępna wszędzie tam, gdzie nie są stosowane pestycydy czy inne środki ochrony roślin. Możecie zauważyć ją w towarzystwie piwonii, przy krzewach jeżyn czy też w zagajnikach obok azalii.
Poniżej znajdziecie kilka właściwości, które przemawiają za tym, aby umieścić to ziele na stałe w domowej apteczce:
- wspomaga układ moczowy
- poprawia trawienie i przemianę materii
- wspomaga odtruwanie organizmu
- pomaga przy leczeniu dny moczanowej/podagry
- niezbędny przy diecie niskopurynowej.
Jak zrobić ocet z podagrycznika pospolitego?
Mowa oczywiście o podagryczniku pospolitym. Możecie przygotować z niego napary, lecz to ocet jest jednym z najsilniej działających, naturalnych specyfików. Doskonale wspomaga obniżanie poziomu cukru we krwi, a także pozwala na eliminację soli kwasu moczowego, które gromadzą się w stawach przy podagrze. Poniżej podajemy prosty przepis na ocet z podagrycznika.
Składniki:
- 1-litrowy słoik świeżo zerwanego podagrycznika pospolitego
- 2,5 litra wody przegotowanej
- 3 łyżki miodu.
Przygotowanie:
- Podagrycznik powinien być zbierany w miejscach, które nie są narażone na stosowanie środków ochrony roślin, takich, jak herbicydy.
- Wykorzystajcie zarówno liście, jak i łodyżki - mogą być te najmłodsze, ale duże okazy też się nadadzą.
- Przemyjcie w misce z wodą i sodą oczyszczoną.
- Następnie przepłuczcie jeszcze raz pod bieżącą wodą.
- Przełóżcie do dużego, wyparzonego słoika.
- Zajecie letnią wodą tak, aby powierzchnia liści została zakryta.
- Dodajcie miód i dokładnie wymieszajcie.
- Przykryjcie powstałą miksturę mniejszym talerzykiem czy kubkiem tak, aby zawartość nie wypływała na powierzchnię.
- Zakryjcie słoik gazą, aby nie miały do niego dostępu muszki i inne insekty.
- Co 2 dzień mieszajcie za pomocą łyżki.
- Po 4 tygodniach ocet jest gotowy.
Jeżeli wytworzy się tak zwana matka octowa, odłóżcie ją do mniejszego słoiczka z wodą. Przyda się do przygotowywania kolejnego octu. Pijcie dziennie 1 łyżeczkę octu z podagrycznika pospolitego, rozpuszczoną w szklance wody.
Komentarze