Idealny kotlet schabowy powinien być wilgotny i soczysty w środku, a na zewnątrz mieć chrupiącą, złocistą warstwę panierki. Okazuje się jednak, że osiągnięcie takiego efektu wcale nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. Zobaczcie, jak smażyć kotlety, aby panierka się nie odklejała, a do tego chrupała jak nigdy wcześniej.

Dlaczego panierka odpada od koletów schabowych?

Najczęstszym powodem odpadania panierki z kotleta jest pominięcie pewnego bardzo ważnego kroku. Otóż wielu z nas rozbija plastry schabu i od razu zabiera się za obtaczanie ich w jajku i bułce, zapominając wcześniej osuszyć mięso. Tymczasem to właśnie przez to, że mięso jest wilgotne, panierka się do niego nie klei. Zwykle wystarczy więc delikatnie osuszyć schab przy pomocy ręcznika papierowego, aby błyskawicznie pozbyć się tego problemu. 

Co zrobić, żeby panierka nie odchodziła od schabowego?

Czasem jednak wysuszenie mięsa nie wystarczy, dlatego dla pewności lepiej zastosować pewien sprawdzony patent. To trik prosto z zaplecza restauracji, a wystarczą do niego 2 tanie i popularne kuchenne produkty. Wystarczy dodać do rozkłóconych jajek 1 szczyptę soli, 1 szczyptę sody oraz odrobinę oleju. Następnie wszystko dokładnie mieszamy i panierujemy mięso jak zwykle: w mące, jajku i bułce. Wszystko zajmuje tylko chwilę i nie kosztuje wiele, a skutecznie przytwierdza panierkę do kotleta. Co więcej, soda oczyszczona dodatkowo spulchni panierkę, więc po usmażeniu otoczka kotleta będzie również lżejsza i maksymalnie chrupiąca.

Jak smażyć kotlety schabowe, aby panierka nie odpadała?

Inną, niezwykle ważną zasadą, dzięki której panierka będzie trzymała się kotleta, jest odpowiednie smażenie. Przede wszystkim ważne jest, aby kotlety wrzucać na patelnię bezpośrednio po zapanierowaniu. Niektórzy najpierw przygotowują cały stos kotletów, a dopiero potem smażą kolejno każdego z nich, jednak nie jest to dobre rozwiązanie, gdyż wtedy panierka staje się twarda i zaczyna się odklejać.

Kolejnym istotnym czynnikiem przy smażeniu schabowych jest odpowiednie rozgrzanie oleju. Musimy pamiętać, żeby zawsze wrzucać kotlety na mocno rozgrzany tłuszcz, gdyż w przeciwnym razie będą mocno go chłonąć. Taka nasączona, tłusta panierka szybko zmięknie, a w efekcie zaczyna odklejać się od mięsa. Co więcej, takie kotlety będą też znacznie łatwiej przywierały do patelni, a przez to dużo szybciej się przypalały.

W czym obtoczyć schabowe zamiast bułki tartej?

Schabowy w jajku i bułce to niewątpliwie klasyka kuchni polskiej, jednak na tym nie kończą się pomysły na chrupiącą skorupkę na mięsie. Z czego można zrobić panierkę do kotletów schabowych? Pysznych możliwości jest całe mnóstwo i sprawdzą się do tego również:

  • mielone orzechy włoskie,
  • tempura,
  • panierka panko,
  • lekko rozdrobione płatki kukurydziane,
  • płatki owsiane,
  • otręby,
  • ziarna sezamu,
  • wiórki kokosowe,
  • mąka migdałowa,
  • mielone siemię lniane,
  • pokruszone chipsy lub krakersy,
  • tarty twardy ser.