Na kanale kucharza na YouTubie i Facebooku znajduje się już przynajmniej kilkanaście przepisów na placki ziemniaczane. Najbardziej klasyczne znamy i lubimy wszyscy. Do masy oprócz jajek, soli, pieprzu i odrobiny mąki często trafia starta cebula. Warzywo znacznie poprawia i podkręca smak ziemniaków. Inne ciekawe propozycje Strzelczyka to duże, grube placki ziemniaczane podawane jak omlet, po hiszpańsku, z brokułami, placki kartoflane ze startą dynią, marchewką, a nawet wiosenne, z młodych ziemniaków. Aby wyszły wam wspaniałe placki, nie zawsze musicie ścierać do środka dodatkowe warzywa. Czasami wystarczy szczypta lub łyżeczka wybranej przyprawy, a chrupiące placki ziemniaczane będą najlepszymi, jakie kiedykolwiek usmażyliście.

Jak Tomasz Strzelczyk robi chrupiące placki ziemniaczane? 

Pan Tomek doprawia je 2 przemyślanymi przyprawami. Pierwszą jest 1 łyżeczka cukru. Nie posypuje nim jednak gotowego dania, tylko dodaje do masy. Dzięki niemu placki kartoflane są nie tylko smaczniejsze. Dodatek cukru sprawia, że brzeg placków lepiej chrupie. Grubszy z reguły środek pozostaje jednak mięciutki.

Drugą przyprawą idealną do ziemniaków (również na placki), jest gałka muszkatołowa. Gałka ma specyficzny, lekko korzenny oraz słodkawy smak i aromat. Doskonale podkreśla smak kartofli. Na pewno dodajecie ją również do ziemniaczanego purée. Sprawdźcie to połączenie w wersji smażonej, a zakochacie się w plackach na nowo. Nie przesadzajcie z nią, bo staną się gorzkie. Wystarczy 1 szczypta, najlepiej starta na świeżo, z gałki w całości. 

Przepis na chrupiące placki ziemniaczane Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu 
  • 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • olej lub smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Zetrzyjcie ziemniaki z cebulą i czosnkiem na średnich oczkach tarki. Przełóżcie na sitko i lekko osączcie. 
  2. Przełóżcie masę do miski i wbijcie 2 jajka. Dodajcie cukier, 2 łyżki mąki, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
  3. Dokładnie wymieszajcie na jednolitą masę. Jeśli masa jest za luźna, dodajcie jeszcze 1 łyżkę mąki. Gotowa masa ziemniaczana będzie miała konsystencję gęstej śmietany. 
  4. Rozgrzejcie na patelni tłuszcz, rozłóżcie placki na patelni i smażcie na złoto z obu stron. 
  5. Podawajcie z kwaśną śmietaną lub innymi ulubionymi dodatkami. 

Źródło przepisu: Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA (YouTube).