Zapach świeżo upieczonego drożdżowego ciasta, to dla wielu wspomnienie dzieciństwa. Nie inaczej było i u mnie. Z rozrzewnieniem przypominam sobie, gdy babcia piekła struclę drożdżową wieczorem, by rano czekała świeża i smaczna drożdżówka dla każdego z rodziny. Szczególnie zapamiętałam jeden z tych wypieków. To wyśmienita strucla serowa, które była połączeniem najlepszego sernika i ciasta drożdżowego. Jeżeli chcecie sprawdzić, co moja babcia dodawała do masy serowej, zamiast żółtka, zapraszam serdecznie. Poniżej odkryjecie ten sekret.

Jaki wybrać ser do strucli serowej?

Ser do strucli czy innego deseru, to jeden z najważniejszych wyborów. Zbyt rzadki może spowodować nie lada katastrofę, w tym pojawienie się zakalca czy wyciek masy z foremki. Zbyt gęsty często okazuje się suchy po upieczeniu i niesmaczny. Jaki ser warto wybrać i czym się kierować? Jedną z rad, jaką mogę wam dać, jest sprawdzenie zawartości tłuszczu w serze. Najlepszy będzie ten, który ma w składzie ponad 18% tłuszczu. Z reguły są to dobre sery twarogowe w wiaderku. Możecie je dostać nawet w dyskontach.

Jeżeli lubicie tradycyjne metody, wykorzystajcie tłusty lub półtłusty twaróg, który zmielicie własnoręcznie w maszynce do mięsa. Zróbcie to przynajmniej 3-krotnie, aby mieć pewność, że nie pozostaną niechciane grudki. Taki ser może mieć charakterystyczny, kwaśnawy posmak, który zredukujecie zwiększoną ilością cukru.

Przepis na struclę serową z jogurtem i sokiem

Przygotujcie maszynkę do mielenia mięsa, jeżeli korzystacie z klasycznego twarogu. Dodatkowo najlepsza będzie keksówka i mikser. Moja babcia dodawała do masy serowej jogurt grecki i sok pomarańczowy zamiast tradycyjnego żółtka. Ten sposób jest nie tylko pyszny, dodatkowo nawilża całą masę. 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 400 g zmielonego twarogu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki soku pomarańczowego

Przygotowanie:

  1. Mąkę dokładnie przesiejcie i przesypcie do miski.
  2. Dodajcie ciepłe masło,
  3. Wsypcie sól, cukier i żółtka.
  4. Zróbcie rozczyn na bazie drożdży, ciepłego mleka i cukru.
  5. Po 15 minutach przelejcie go do miski z mąką.
  6. Składniki dokładnie wymieszajcie ręcznie lub za pomocą miksera przez około 10 minut.
  7. Odłóżcie ciasto na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  8. Po tym czasie przełóżcie je na blat i rozwałkujcie na grubość 1 cm.
  9. Wysmarujcie masą serową z sera, jogurtu, soku pomarańczowego i cukru.
  10. Zostawcie brzegi suche, aby móc łatwiej zwijać struclę.
  11. Po zwinięciu przepołówcie ją tak, aby koniec był nie do końca nacięty.
  12. Zwińcie w warkocz tak, aby ser był ku górze.
  13. Przełóżcie do blaszki i pozostawcie do wyrośnięcia na 30 minut.
  14. Pieczcie w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50 minut.
  15. Po tym czasie pozwólcie jej przestygnąć w środku piekarnika.