Biała kapusta to warzywo, które ma wszechstronne zastosowanie, można ją przygotować na wiele sposobów. Będzie idealna na surowo, kiszona, ale też gotowana lub smażona. Bigos, gołąbki, kapuśniak, łazanki, zasmażana kapusta, pierogi z kapustą i grzybami są uwielbiane przez Polaków i królują na wielu stołach. Przygotowywanie tych potraw bywa jednak dla niektórych prawdziwym koszmarem. 

Jak zneutralizować zapach gotującej się kapusty?

Gdy gotujecie lub smażycie kapustę, zazwyczaj jej zapach czuć w całym domu. Niektórych może on wręcz doprowadzać do mdłości. Istnieją jednak sposoby na to, żeby się go pozbyć. Jednym z nich jest dodanie do kapusty dwóch lub trzech orzechów włoskich.

Aby pozbyć się smrodu gotowanej kapusty, możecie również wrzucić do garnka czerstwą skórkę z grubej kromki razowego chleba. Zabieg ten jest polecany przy dużej ilości potrawy, np. gdy będziecie gotować bigos lub gołąbki. Skórka chleba wchłonie nieprzyjemny zapach.

Co zrobić, gdy już czuć brzydki zapach kapusty?

Co jednak gdy nie zdążyliście się ustrzec przed przykrym zapachem gotującej się kapusty? Jeszcze nic straconego. W takiej sytuacji sięgnijcie po kawę. Wsypcie trochę zmielonej kawy na rozgrzaną patelnię, a wszystkie nieprzyjemne zapachy zostaną zneutralizowane.

Drugim sposobem jest zagotowanie przypraw. Wrzućcie do garnka: miętę, pieprz i majeranek. Całość gotujcie przez jakiś czas na kuchence bez przykrycia. Smrodek kapusty odejdzie w niepamięć – zastąpi go przyjemny aromat ziół, roznoszący się po domu.