Bigos

  • wyświetlono: 1239 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

gdy tylko najdzie mnie ochota to robię bigos w tej właśnie wersji

Kasia S

Składniki

2 kilogram kapusty kiszonej
1 kilogram boczku świeżego
0,5 kilograma łopatki wieprzowej
2 garście grzybów suszonych (podgrzybki, prawdziwki)
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
1 cebula
tłuszcz do smażenia
sól do smaku
4 liście laurowe
10 ziaren ziela angielskiego

Sposób przygotowania przepisu:

Bigos

  • 1. Kapustę pociąć na mniejsze kawałki. W razie potrzeby wypłukać na sicie. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie i wstawić na gaz. Grzyby przełożyć do garneczka, zalać wodą i gotować 30 minut. Odcedzić i dodać do kapusty. Gotować do momentu, aż kapusta będzie miękka. Następnie odlać wodę. Boczek i łopatkę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Smażyć na nim boczek i łopatkę. W między czasie mięso posolić. Cebulę obrać, pokroić w piórka i dodać do mięsa. Gdy mięso lekko się przypiecze a cebula zeszkli podlać wszystko wodą. Takim sposobem dusić mięso do czasu aż będzie miękkie. Następnie przełożyć je, wraz z powstałym sosem do kapusty. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy i wszystko razem dokłanie wymieszać. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylaBoże_Narodzenie

Komentarze

Podobne przepisy

Bigos

Dodane przez: Paulina11.03

Bigos

Bigos na czerwonym wytrawnym winie....

bigos

Dodane przez: aliss06

bigos

nie ma to jak bigos mojej mamy,...

Bigos w moim wykonaniu:)

Dodane przez: KasiaAsia

Bigos

Przepis na ten bigos podała mi...

bigos cygański

Dodane przez: lexi27

Bigos cygański

Choć nazwa nie ma nic wspólnego...

Bigos

Dodane przez: aniak

Bigos

Przepisów na bigos jest dużo, aoto...

Bigos

Dodane przez: ilka_86

Bigos

Pachnący, aromatyczny, sycący bigos......

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE