gdy tylko najdzie mnie ochota to robię bigos w tej właśnie wersji

Składniki:

  • 2 kilogram kapusty kiszonej
    1 kilogram boczku świeżego
    0,5 kilograma łopatki wieprzowej
    2 garście grzybów suszonych (podgrzybki, prawdziwki)
    1 słoiczek koncentratu pomidorowego
    1 cebula
    tłuszcz do smażenia
    sól do smaku
    4 liście laurowe
    10 ziaren ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę pociąć na mniejsze kawałki. W razie potrzeby wypłukać na sicie. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie i wstawić na gaz. Grzyby przełożyć do garneczka, zalać wodą i gotować 30 minut. Odcedzić i dodać do kapusty. Gotować do momentu, aż kapusta będzie miękka. Następnie odlać wodę. Boczek i łopatkę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Smażyć na nim boczek i łopatkę. W między czasie mięso posolić. Cebulę obrać, pokroić w piórka i dodać do mięsa. Gdy mięso lekko się przypiecze a cebula zeszkli podlać wszystko wodą. Takim sposobem dusić mięso do czasu aż będzie miękkie. Następnie przełożyć je, wraz z powstałym sosem do kapusty. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy i wszystko razem dokłanie wymieszać. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować