Ukisiliście sami ogórki podczas sierpniowych zbiorów? To świetnie, wykorzystajcie te zimowe weki do zrobienia przepysznej surówki. Idealnie komponuje się z mięsem, gulaszem lub z pieczonymi warzywami korzeniowymi. Bez względu na to, czy dysponujecie czasem czy nie, to jedna z najłatwiejszych oraz najszybszych propozycji sałatkowych na co dzień i od święta. Jeden jej składnik wzbogaca zarówno smak, jak i jej walory zdrowotne.
Jak zrobić surówkę z kiszonych ogórków?
Do surówki radzimy wybrać te bardziej ukiszone ogórki - będą miały więcej smaku i aromatu, co podbije smak naszej sałatki. Nie zamieniajcie ogórków kiszonych na konserwowe, ponieważ to znacząco by wpłynęło na efekt końcowy. Poznajcie nasz prosty przepis.
Przepis na pyszną surówkę z kiszonych ogórków
Składniki:
- 9 dużych ogórków kiszonych,
- 2 niewielkie cebule,
- ok. pół szklanki soku z ogórków kiszonych,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/2 pęczka koperku.
Przygotowanie:
- Ogórki wyjmijcie ze słoika i nie przemywajcie, jeżeli pojawił się biały nalot. To prozdrowotny kwas mlekowy.
- Obierzcie cebule i pokrójcie w piórka - tak najlepiej wkomponują się w całość dania.
- Wymieszajcie ogórki pokrojone w plasterki razem z cebulą.
- Dodajcie do smaku sok z kiszenia połączony z cukrem - możecie też zastąpić cukier miodem lub syropem klonowym.
- Koperek posiekajcie drobno i dodajcie na wierzch surówki.
- Podawajcie zaraz po przygotowaniu.
- Tak wykonana surówka, o ile jest przechowywana w lodówce, będzie dobra przez około 2-3 dni.
Jak można urozmaicić surówkę z ogórków kiszonych?
Chcecie, aby surówka z kiszonych ogórków przypominała smakiem tę szwedzką? Wystarczy, że pokroicie ogórki na szatkownicy na drobne, cienkie plastry. Następnie posypcie je cukrem i odstawcie na około godzinę. Dodatkowo, pokrojoną w niewielkie słupki lub paski marchewkę, zamoczcie na kilkanaście minut w soku z ogórków i połączcie z resztą składników. To pyszne i bardzo zdrowe połączenie.
Komentarze