Ukisiliście sami ogórki podczas sierpniowych zbiorów? To świetnie, wykorzystajcie te zimowe weki do zrobienia przepysznej surówki. Idealnie komponuje się z mięsem, gulaszem lub z pieczonymi warzywami korzeniowymi. Bez względu na to, czy dysponujecie czasem czy nie, to jedna z najłatwiejszych oraz najszybszych propozycji sałatkowych na co dzień i od święta. Jeden jej składnik wzbogaca zarówno smak, jak i jej walory zdrowotne.

Jak zrobić surówkę z kiszonych ogórków?

Do surówki radzimy wybrać te bardziej ukiszone ogórki - będą miały więcej smaku i aromatu, co podbije smak naszej sałatki. Nie zamieniajcie ogórków kiszonych na konserwowe, ponieważ to znacząco by wpłynęło na efekt końcowy. Poznajcie nasz prosty przepis.

Przepis na pyszną surówkę z kiszonych ogórków 

Składniki:

  • 9 dużych ogórków kiszonych,
  • 2 niewielkie cebule,
  • ok. pół szklanki soku z ogórków kiszonych,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/2 pęczka koperku.

Przygotowanie:

  1. Ogórki wyjmijcie ze słoika i nie przemywajcie, jeżeli pojawił się biały nalot. To prozdrowotny kwas mlekowy.
  2. Obierzcie cebule i pokrójcie w piórka - tak najlepiej wkomponują się w całość dania.
  3. Wymieszajcie ogórki pokrojone w plasterki razem z cebulą.
  4. Dodajcie do smaku sok z kiszenia połączony z cukrem - możecie też zastąpić cukier miodem lub syropem klonowym.
  5. Koperek posiekajcie drobno i dodajcie na wierzch surówki.
  6. Podawajcie zaraz po przygotowaniu.
  7. Tak wykonana surówka, o ile jest przechowywana w lodówce, będzie dobra przez około 2-3 dni. 

Jak można urozmaicić surówkę z ogórków kiszonych?

Chcecie, aby surówka z kiszonych ogórków przypominała smakiem tę szwedzką? Wystarczy, że pokroicie ogórki na szatkownicy na drobne, cienkie plastry. Następnie posypcie je cukrem i odstawcie na około godzinę. Dodatkowo, pokrojoną w niewielkie słupki lub paski marchewkę, zamoczcie na kilkanaście minut w soku z ogórków i połączcie z resztą składników. To pyszne i bardzo zdrowe połączenie.