Już po raz drugi miłośnicy gotowania mieli okazję spotkać się na dwudniowych Warsztatach Kulinarnych zorganizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej. Tym razem uczestnicy doskonalili swoje umiejętności pod okiem mistrzów: Marcina Budynka, który jest opiekunem całego cyklu Warsztatów, oraz znanego szefa kuchni Karola Okrasy. Tematem przewodnim zajęć były zupy – ich rodzaje, właściwości i sposoby przygotowania.

Sobotnie popołudnie, 26 maja, uczestnicy warsztatów spędzili w restauracji Platter Karola Okrasy, mieszczącej się na pierwszym piętrze hotelu Intercontinental. Szef kuchni, wraz z  Marcinem Budynkiem, zaprezentowali przygotowane przez siebie zupy. Jednak sobotnie spotkanie nie było poświęcone wyłącznie degustacji. Mistrzowie opowiadali o historii zup, a także o najnowszych trendach w ich przyrządzaniu. Jednym z nich jest zastąpienie zasmażki używanej do zagęszczania zup naturalnymi produktami, jak na przykład czerwona soczewica. Dzięki temu zupy zyskują na smaku, są zdrowsze i sprzyjają utrzymaniu sylwetki.

W drugi dzień Warsztatów, w niedzielę 27 maja, goście spotkali się w Centrum Techniki Kulinarnej. Wszystkie uczestniczki otrzymały fartuchy Julietta, z kolekcji firmy COOKie, a także książeczkę z  zaproponowanymi przez Karola Okrasę przepisami. Pierwszą i zarazem najbardziej kontrowersyjną zupą były flaczki, jednak pozostałe potrawy również budziły mnóstwo emocji ciekawymi połączeniami smaków.

Flaczki cielęce, które, jak podkreślił Marcin Budynek, restauracje powinny podawać wiosną, miały ciekawy i oryginalny smak za sprawą nietypowego dodatku – krewetek. Flaczki podzieliły uczestników na dwie grupy: zdecydowanych miłośników i tych, którzy do potrawy podchodzą nieufnie. Kolejna zupa smakowała już wszystkim, był nią bowiem wspaniały krem z zielonych szparagów z pesto z rukoli, oliwą i paluszkami z ciasta francuskiego z kminkiem. Zupa idealna w środku szparagowego sezonu, szczególnie z dodatkiem borowików. Kolejne zupy to wyborny rosół z halibuta z lanymi kluseczkami i liśćmi roszponki, którego podstawę stanowi aromatyczny bulion z ryb i krem z młodej kapusty z kiełbaskami twarogowymi. Następnie przygotowano wspaniały krem z porów i kalarepy z chipsami bekonowymi, a niesamowitą mieszanką smaków okazała się orientalna zupa curry z kurczakiem. Połączenie z bananem, mlekiem kokosowym i trawą cytrynową dało niezwykle intrygujący, choć znów dzielący gusty efekt.

Zdjęcia ze wszystkich edycji warsztatów oraz przepisy, wg których przygotowywane zostają podczas zajęć dania, znaleźć można w internecie na stronach partnerskich, tj:

e-mieszkanie.pl, w serwisie kobieta.wp.pl oraz warsztaty-pak.pl. Zapraszamy również do polubienia nas na Facebooku! Podczas warsztatów realizowany był felieton do programu TVP2 „Pytanie na Śniadanie”, którego emisja zaplanowana jest na poniedziałek, 18 czerwca, między 8:30 a 10:45.

Kliknij tutaj, aby zobaczyć więcej zdjęć z drugiej edycji warsztatów!