Tradycyjne gołąbki

4.5 (176 ocen)

nasze ulubione gołąbki

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego
    400 g ryżu
    2-3 cebule
    2 jajka
    sól
    pieprz
    1 koncentrat ( średni )
    1-2 główki kapusty
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tradycyjne gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę parzymy, zdejmujemy po kolei liście i odcinamy nerwy.
    Ryż gotujemy.
  • 2. Mięso mielimy, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy.
    Do miski wkładamy ostudzony ryż, mięso, cebulę, jajka i przyprawy do smaku. Mieszamy.
  • 3. Na każdy liść układamy porcję farszu i zwijamy najpierw dół potem boki i zwijamy w rulon.
    Gołąbki układamy do wyłożonej liśćmi kapusty brytfanny.
  • 4. Z wodą rozrabiamy koncentrat, dodajemy trochę soli i pieprzu. Zalewamy gołąbki aby były prawie przykryte i gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości kapusty.
    Jeżeli ktoś lubi to może osobno przygotować sos pomidorowy i polać gotowe gołąbki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować