Na myśl o tym daniu wszystkim u mnie w domu cieknie ślinka. Gdy jakimś cudem po takim obiedzie zostaje sos, podaję wszystkim po kawałku bułeczki lub chleba i wszyscy zgodnie wycieramy nim talerz do czysta. Superzawiesisty sos z kurek to przysmak, który nie może się zmarnować. Jeśli zostanie wam na patelni, możecie też zjeść go na następny dzień z kotletami lub doprawić nim kaszę gryczaną. Nada się również do klusek śląskich lub kopytek. Pulpety podczas gotowania nabierają puszystości i soczystości - na pewno nie będą suche. Sos z kurek smakuje jak królewskie danie. 

Sos z kurek - jak wyciągnąć 100% smaku i aromatu?

Sos z kurek nie jest trudny w przygotowaniu. Najtrudniejszym zadaniem jest zachowanie maksimum smaku i konsystencji tych grzybów. Zdarza się, że robią się gumowate i trudne do pogryzienia, a smak staje się jałowy. Pożądany, charakterystyczny leśny smak znika z patelni na skutek pewnych błędów w przygotowaniu kurek.

Usmażone lub podduszone kurki bywają gorzkie. Przed wrzuceniem ich na patelnię warto krótko podgotować je na parze - w garnku ze specjalnym wkładem lub w urządzeniu do gotowania na parze. Goryczka zniknie. Grzyby te często tracą smak na skutek dłuższego mycia pod bieżącą wodą. Najlepiej oczyścić je bez wody, jedynie za pomocą szczoteczki. Jeśli są one mocno zapiaszczone, wypróbujcie alternatywną metodę oczyszczania - z użyciem wody. Czyszczenie trzeba przeprowadzić bardzo szybko. Im dłużej znajdują się w wodzie, tym więcej cennego smaku i aromatu stracą. 

Możecie zmiksować sos na gładko za pomocą blendera:

Pulpety w sosie grzybowym - przepis

Składniki na pulpety:

  • 500 g mielonego mięsa (najlepiej z łopatki wieprzowej lub z indyka)
  • 1/2 cebuli
  • 400 ml bulionu (najlepiej grzybowego, ale może być dowolny)
  • 3,5 łyżki mleka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • mąka pszenna do obtoczenia pulpetów
  • olej do smażenia

Składniki na sos z kurek:

  • 250 g kurek
  • 200 ml śmietany 18% lub kremówki (30%)
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku

Opcjonalnie, do podania: świeży posiekany koperek.

Sposób przygotowania pulpetów:

  1. Wymieszajcie bułkę tartą z mlekiem i odstawcie na kilka minut. Mięso przełóżcie do głębokiej miski i dodajcie do niego namoczoną bułkę z mlekiem. 
  2. Posiekajcie drobno cebulę i zeszklijcie ją na 1 łyżce oleju. Pod koniec smażenia wyciśnijcie na patelnię czosnek, podsmażcie aż zapachnie i dodajcie zawartość patelni do mięsa. 
  3. Dodajcie do mięsa tymianek, sos sojowy, 1 łyżkę oleju, jajko, 1 łyżeczkę soli i doprawcie pieprzem. Wyróbcie dłońmi na gładką masę. Zwilżonymi wodą dłońmi uformujcie niewielkie pulpety i obtoczcie je lekko w mące. 
  4. Przesmażcie krótko na patelni z każdej strony. Na drugim palniku wstawcie szeroki garnek z bulionem w środku i zagotujcie. Przełóżcie podsmażone pulpety do bulionu, przykryjcie i gotujcie ok. 20 minut. Podczas gotowania od czasu do czasu potrząśnijcie garnkiem, by wymieszać pulpety i aby nie przywarły. 

Sposób przygotowania sosu:

  1. Na patelnię po smażeniu pulpetów wrzućcie posiekaną w drobną kostkę cebulę i zeszklijcie, jednocześnie mieszając. Następnie dodajcie masło i wyciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Gdy czosnek zapachnie, wrzućcie na patelnię kurki i podsmażcie chwilę. Smażcie kolejne 5 minut. W międzyczasie nie mieszajcie zbyt często grzybów.
  3. Dodajcie śmietanę, sól, pieprz i smażcie kolejne 5 minut. Przemieszajcie, zmniejszcie gaz i smażcie, aż sos się zredukuje - do 5 minut. 
  4. Opcjonalnie, tuż przed podaniem, możecie posypać pulpety w sosie grzybowym posiekanym koperkiem. Koperek świetnie dopełni i odświeży smak sosu. 

Źródło: KwestiaSmaku.com