Sosik który robi się bardzo szybko, jest niesamowicie prosty, a za to przepyszny. Idealny do dań mięsnych, lub do jedzenia z chlebkiem czy ziemniakami.
15 min
Składniki:
świeże kurki 50 dag
cebulka 1 sztuka
pieprz, sól
śmietana 30 % 125 ml
mąka 1,5 łyżki
Najszybszy, najprostszy i najsmaczniejszy sos z kurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurki dokładnie oczyszczamy, najlepiej namoczyć je w wodzie z solą, żeby wszystkie leśne dodatki odeszły. Siekamy na mniejsze kawałki, jeżeli są duże, mniejsze zostawiamy w całości. Cebulkę siekamy w drobną kostkę i szklimy na oleju roślinnym, dodajemy posiekane kurki i smażmy, aż woda odparuje i staną się miękkie, ale też nie przesmażmy ich. Posypujemy mąką, dodajemy śmietanę i mieszamy energicznie do uzyskania odpowiedniej konsystencji, doprawiamy.
Porady
Kurki moczmy w wodzie z solą, wtedy odejdą wszystkie leśne dodatki
Komentarze