Najszybszy, najprostszy i najsmaczniejszy sos z kurek

4.5 (163 ocen)

  • 15 min

Sosik który robi się bardzo szybko, jest niesamowicie prosty, a za to przepyszny. Idealny do dań mięsnych, lub do jedzenia z chlebkiem czy ziemniakami.

  • 15 min

Składniki:

  • świeże kurki 50 dag
    cebulka 1 sztuka
    pieprz, sól
    śmietana 30 % 125 ml
    mąka 1,5 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Najszybszy, najprostszy i najsmaczniejszy sos z kurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki dokładnie oczyszczamy, najlepiej namoczyć je w wodzie z solą, żeby wszystkie leśne dodatki odeszły. Siekamy na mniejsze kawałki, jeżeli są duże, mniejsze zostawiamy w całości. Cebulkę siekamy w drobną kostkę i szklimy na oleju roślinnym, dodajemy posiekane kurki i smażmy, aż woda odparuje i staną się miękkie, ale też nie przesmażmy ich. Posypujemy mąką, dodajemy śmietanę i mieszamy energicznie do uzyskania odpowiedniej konsystencji, doprawiamy.

Porady

Kurki moczmy w wodzie z solą, wtedy odejdą wszystkie leśne dodatki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować