Zarówno świeże, jak u mrożone kurki mogą nas zaskoczyć niemiłą niespodzianka w postaci wyraźnej goryczki w smaku. Zepsuje to cały efekt dania, a nawet może sprawić, że część osób po prostu zniechęci się do tych grzybków. Aby się tak nie stało, warto wiedzieć co zrobić, żeby kurki nie były gorzkie i jak je uratować, kiedy coś jednak po drodze pójdzie nie tak. 

Dlaczego kurki są gorzkie? 

Miłośnicy grzybobrania i eksperci w tym temacie podpowiadają, że smak kurek zależy m.in. od rodzaju podłoża, z którego je zbieramy. Okazuje się bowiem, że częściej gorzkie kurki rosną w lasach iglastych. Ponadto, kiedy panuje susza, a my znaleźliśmy kilka okazów, one też mogą okazać się niesmaczne. Zebrane kurki należy dokładnie oczyścić - zabrudzenia, które na nich zostawimy, też wpływają na smak. Można robić to za pomocą małego pędzelka, choć to dość czasochłonne zadanie. Część osób poleca też moczenie kurek w wodzie z solą lub obsypanie ich mąką, a następnie umycie pod bieżącą wodą. Nie jest to jedyne zasady, a częściej jednak dochodzą złe przyzwyczajenia związane z obróbką grzybów.

Co zrobić, żeby kurki nie były gorzkie?

Tak przygotowane kurki polecamy poddać wstępnej obróbce. Do wyboru mamy 3 sposoby, z których najdłuższy zajmie nam jedynie 15 dodatkowych minut w kuchni.

  1. Grzyby obgotowujemy 5 minut, potem odcedzamy i dopiero dusimy czy smażymy.
  2. Kurki smażymy na suchej patelni, na średnim gazie/mocy. Rozgrzana powierzchnia pomoże wydobyć soki z grzybów, które po 10-15 minutach odparują. 
  3. Podgotujmy kurki w parowarze przez 10 minut - na wyższym piętrze.

Po tych zabiegach możemy wykorzystać nasze pyszności do konkretnych potraw. Dania z kurkami zachwycają smakiem niezależnie od formy i okazji do podania. Ważne, aby kurek nie przechowywać zbyt długo - zarówno w postaci świeżej, jak i mrożonej. Świeże kurki przechowujemy po zerwaniu maksymalnie 10 godzin, a mrożone - do 8 miesięcy. Sprawdź też: jak mrozić kurki na zapas.

Jak uratować gorzkie kurki?

A co zrobić, kiedy grzyby po rozmrożeniu są gorzkie? W takiej sytuacji rozwiązaniem będzie kombinowanie z mieszankami przypraw, które użyjemy do doprawienia dania z grzybami. Na pewno do podsmażenia odsączonych grzybów lepiej sprawdzi się masło niż oliwa czy olej. Dobrze jest smażyć kurki z dodatkiem zeszklonej, żółtej cebuli. Wśród przypraw polecamy klasycznie sól i pieprz, ale też słodką paprykę. W sosie kurkowym robotę zrobi za nas... dodatek słodkiej śmietanki 36 proc. lub mascarpone. Warto pamiętać, że kurki "nie lubią" miksowania, więc zupa krem z kurek, które mają już w sobie goryczkę, nie będzie najlepszym pomysłem. 

Co zrobić kurki na patelni?

Kiedy mamy pewność, że nasze kurki są pyszne, czas na wykorzystanie ich w daniach! Najprostsze do zrobienia będą zasmażane kurki z cebulą. Można je połączyć z kurczakiem, szpinakiem, suszonymi pomidorkami i obiad gotowy. Równie łatwe do zrobienia są też kurki w śmietanie - apetyczny sos, który pasuje zarówno do makaronu, jak i ziemniaków czy świeżego chleba. Ze śniadaniowych propozycji zdecydowanie w sezonie największą popularnością cieszy się jajecznica z kurkami. Z kolei na specjalne okazje polecamy kurki duszone na białym winie - z grillowaną bagietką będą stanowiły elegancką przystawkę.