Jeśli chcecie poeksperymentować, zamiast zwykłego mleka zagęszczonego (skondensowanego) możecie użyć kajmaku. Masa na sernik zyska wtedy krówkowy smak. Szukajcie mleka skondensowanego wytworzonego z mleka pełnotłustego, bez dodatku mleka odtłuszczonego czy w proszku. Taki, z podstawowym składem, będzie najlepszy. 

Sernik z mlekiem skondensowanym - ciasto dla sceptyków pieczenia

Jeśli nie przepadacie za pieczeniem, wasz piekarnik ma awarię lub trudno go „wyczuć”, a wy macie do zrobienia ciasto na specjalną okazję, ten przepis was uratuje. Aby zrobić sernik na zimno z mlekiem skondensowanym, nie potrzebujecie sprawnego piekarnika ani nawet miksera czy blendera.

Herbatniki na spód możecie utłuc na pył za pomocą wałka lub zmielić szklaną butelką. Wystarczy przełożyć je do plastikowego, zamykanego woreczka i potłuc je wałkiem lub zrolować ostrożnie kilka razy butelką. Warto, by ciasteczka były mniej słodkie, np. kakaowe. Masa serowa jest już na tyle słodka, że kakao stworzy do tej słodyczy ciekawy kontrast. Masę z powodzeniem wymieszacie dużą łyżką lub szpatułą. Po kilku godzinach w lodówce otrzymacie efekt jak z cukierni - nawet, jeśli na co dzień nie pieczecie. 

Sernik na zimno z mlekiem skondensowanym - przepis

Składniki na spód (na formę o średnicy ok. 24-26 cm):

  • 300 g dowolnych herbatników (polecamy kakaowe)
  • 150 g masła

Składniki na masę serową:

  • 500 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany 22% lub 30%
  • 200 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 25 g żelatyny
  • 3/4 szklanki wody
  • wnętrze 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej do wypieków

Sposób przygotowania: 

  1. Zmielcie lub utłuczcie ciasteczka na pył. Wymieszajcie je z masłem na zwartą masę. 
  2. Wyłóżcie formę pergaminem lub papierem do pieczenia. Na nim ułóżcie ciasteczkowy spód, dociskając do dna formy. Włóżcie na 30 minut do lodówki. 
  3. W międzyczasie przygotujcie masę serową. Wsypcie żelatynę do 3/4 szklanki wody, pozostawcie na 10 minut. Następnie rozpuśćcie w kąpieli wodnej.
  4. Do osobnej miski przełóżcie serek mascarpone, śmietanę, mleko skondensowane, wanilię i żelatynę. Wymieszajcie dokładnie szpatułą lub dużą łyżką na jednolitą masę. 
  5. Wyjmijcie formę z lodówki, wyłóżcie masę serową na spód, wyrównajcie nożem i włóżcie ciasto do lodówki na 3 godziny. W tym czasie masa stanie się zwarta i stabilna. 
  6. Sernik na zimno z mlekiem skondensowanym podawajcie z domową bitą śmietaną, dekoracją z owoców, ciasteczek lub wiórkami ściętej na tarce czekolady. 

Źródło: AgusiaGotuje.pl