W domu jedliśmy tę szybką sałatkę z pomidorów głównie na kolację, z bułeczką posmarowaną masłem do przegryzienia, razem z tatą, który wracał późno z pracy. To była jedna z chwil, kiedy można było na spokojnie razem usiąść, porozmawiać, pośmiać się i spędzić trochę czasu razem. Na szczęście odtworzyć ten smak, już z własną rodziną, jest bardzo łatwo. Robię ją w sezonie na pomidory i opowiadam o dziadku wnukom. Chcę, by smak tej potrawy kojarzył im się z naszą rodziną. 

Sałatka z pomidorów - bardziej po polsku się nie da

Istnieją dania, których smak jest niemożliwy do odtworzenia. Prosta sałatka z pomidorów i cebuli na szczęście smakuje jak dawniej i udaje się w każdych warunkach. To mój wehikuł czasu do lat dzieciństwa, i dla wielu z was na pewno również. Polska słynie z pysznych pomidorów. Centrum pomidorowego dowodzenia w Małopolsce, skąd pochodzę, są Krzeszowice. To stąd pochodzą najlepsze pomidory w regionie i na bazarach jest ich mnóstwo. 

Widziałam nawet pomidory paprykowe cornabel o niebanalnym, typowym dla papryki, wydłużonym kształcie z trójkątną końcówką. Warto ich poszukać z 2 powodów. Są supersoczyste i nie mają zielonych, twardych części w środku, które zwykle trzeba wykrawać. Kiedy na nie natraficie, koniecznie ich spróbujcie.

Sałatkę z pomidorów mój tata robił z innych, popularniejszych odmian. Najczęściej były to słodziutkie i głębokie w smaku pomidory malinowe. Równie dobrze sprawdzi się też mięsiste bawole serce, które ma mniej wody w środku oraz pomidory rzymskie (śliwkowe) i lima - wszystkie ze zwartym miąższem. Pomidory pokrójcie w grubsze plastry. Dzięki temu więcej pysznego soku zostanie w środku. 3. obowiązkowym składnikiem jest śmietana, koniecznie dobrej jakości.

Pomidory z cebulką i śmietaną pasują nie tylko do bułek i innego pieczywa z masłem, ale również na obiad, zamiast mizerii. Taka sałatka była też u nas zwykle mocno pieprzna - nie żałujcie sobie pieprzu, najlepiej świeżo zmielonego. Jeśli nie przepadacie za zwykłą żółtą cebulą, możecie ją zastąpić czerwoną, będzie równie przyjemnie chrupać.

Za pomocą szatkownicy szybko uporacie się z tym zadaniem:

Sałatka z pomidorów i cebuli - przepis mojego taty

Składniki:

  • 4 średnie pomidory
  • 1 pełna łyżka cukru
  • 4 pełne łyżki gęstej i kwaśnej śmietany
  • 1 duża cebula
  • 1-2 szczypty soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Opcjonalnie: posiekany szczypiorek do posypania sałatki.

Sposób przygotowania:

  1. Z pomidorów wykrójcie twarde szypułki i pokrójcie je na plastry o szerokości ok. 0,5 cm. 
  2. Obierzcie cebulę i pokrójcie je w cieniutkie plastry (możecie zetrzeć na mandolinie) lub w piórka. 
  3. Przełóżcie pomidory i cebulkę do miski. Dodajcie sól i świeżo zmielony pieprz, zalejcie śmietaną. Dokładnie wymieszajcie. 
  4. Tuż przed podaniem pomidory z cebulką i śmietaną cukrem oraz (opcjonalnie) posiekanym zielonym szczypiorkiem. 

Źródło: MniamMniam.com