Jeśli znacie i lubicie pieczone jabłka i inne owoce czy desery na gorąco z piekarnika, na pewno spodoba wam się również i ten przepis. Pigwa to doskonały owoc do zapiekania. Przekrojenie jej jest najtrudniejszą częścią przygotowania. Naostrzcie swój najlepszy nóż, podkasajcie rękawy i weźcie się do pracy. Efekt jest tego wart.
Pigwa w syropie cukrowym - dodatek do herbaty inny niż wszystkie
Pigwa w syropie cukrowym niejedno ma imię. Najlepiej znamy ją jako dodatek do herbaty. Plasterki pigwy (lub pigwowca) zanurzone w cukrze świetnie zastępują oklepaną cytrynę. Pigwę możecie również upiec np. z migdałami. Pieczone owoce są charakterystyczne dla wschodniej kuchni. Gotowane i pieczone przysmaki w syropie podawane są np. w Turcji, Iranie czy Azerbejdżanie jako coś słodkiego do kawy czy herbaty - po prostu jako deser, zamiast ciasta.
Pieczona pigwa wcześniej jest podgotowywana przez ok. 30 minut w aromatyzowanym przyprawami cukrowym syropie z dodatkiem orzechów, a następnie zapiekana przez kolejne 30-40 minut, dzięki czemu dodatkowo się skarmelizuje. Dzięki temu wreszcie będziecie mogli ją zjeść inaczej niż jako dżem, marmolada pigwowa czy nadzienie do ciasta (prażona pigwa świetnie zastąpi gruszki czy śliwki). A przy tym przepięknie pachnie.
Pieczona pigwa w syropie - przepis
Składniki:
- 2 duże pigwy
- 150 g cukru
- 1/2 litra wody
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 laska cynamonu
- 3 nasiona kardamonu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Umyjcie i wyszorujcie owoce z meszku (psuje on smak owoców - sprawia, że stają się gorzkie). Przekrójcie pigwę wzdłuż na ćwiartki.
- Zagotujcie wodę z laską cynamonu, nasionami kardamonu, 1/3 cukru i sokiem z cytryny. Wymieszajcie, aby cukier dokładnie się rozpuścił.
- Do wody z cukrem i przyprawami wrzućcie pigwę i gotujcie bez przykrywki na małym ogniu przez ok. 20 minut.
- Po upływie tego czasu odlejcie ok. 1/3 wody z garnka z gotującą się pigwą.*
- Dodajcie do garnka pokruszone orzechy włoskie i resztę cukru. Dokładnie wszystko wymieszajcie do rozpuszczenia się cukru i gotujcie na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut.
- W międzyczasie rozgrzejcie piekarnik do 160 st. C.
- Podgotowane w syropie pigwy przełóżcie do żaroodpornego naczynia wraz z orzechami. Zalejcie pozostałym syropem.
- Pieczcie przez ok. 30-40 minut, aż pigwy będą miękkie. Podczas pieczenia sprawdzajcie owoce widelcem. Jeśli będą miękkie przed upływem tego czasu, możecie już wyjąć i podawać owoce.
*Nie wylewajcie syropu do zlewu. Taki syrop możecie wykorzystać np. do nasączenia biszkoptu na tort lub jako aromatyzowany dodatek do ciast i ciasteczek. Syrop sprawdzi się również jako oryginalne słodzidło do czarnej mocnej herbaty, owsianki, ryżanki, musli, jogurtu oraz jako dodatek do kolejnej partii pieczonych owoców - będzie pasował również do jabłek, śliwek oraz gruszek.
Komentarze