Domowe musli

4.5 (195 ocen)

  • 45 min

Pyszne i pożywne śniadanie na początek dnia

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki na duży słój:
    • 3 szklanki płatków owsianych
    • 1/2 szklanki migdałów obranych
    • 1/2 szklanki orzechów włoskich
    • 1/2 szklanki orzechów laskowych obranych
    • garść suszonej żurawiny
    • garść rodzynek
    • 1/2 szklanki miodu
    • 2 łyżki masła
    • 1/4 łyżeczki cynamonu
    • opcjonalnie garść łuskanego słonecznika, pestek dyni lub wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowe musli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Orzechy i migdały posiekać i razem z płatkami owsianymi i pestkami wsypać do miski.
    2. Miód delikatnie podgrzać z masłem, wlać do miski i wszystko delikatnie mieszać łyżką. Kiedy wszystkie orzechy będą delikatnie sklejone wyłożyć je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić i na koniec posypać cynamonem. Piec przez 15 - 20 minut, od czasu do czasu mieszając, żeby mieszanka się nie przypaliła i przypiekła równomiernie.
    3. Upieczone orzechy wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Kiedy przestygną połamać, dodać suszone owoce i dokładnie wymieszać. Przesypać do szczelnego słoja. Można podawać z jogurtem, mlekiem lub świeżymi owocami.

Porady

Musli można modyfikować w zależności od upodobań - np. dodać cukier waniliowy, inne ulubione pestki i suszone owoce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować