Choć ziemniaki w polskiej kuchni pojawiły się stosunkowo niedawno, dziś są obowiązkowym elementem prawie każdego obiadu. Podajemy je jako dodatek do kotletów albo wykorzystujemy do przygotowania wielu różnych dań, takich jak placki ziemniaczane, frytki czy kluski śląskie. Najczęściej ziemniaki po prostu gotuje się w wodzie, co zajmuje niestety trochę czasu. Trzeba je obrać, a później wykazać się cierpliwością i poczekać co najmniej 20 minut. Możecie sobie oszczędzić czekania, jeśli przyrządzicie ziemniaki na zapas w 1 sprytny sposób. 

Sposób na błyskawiczne gotowane ziemniaki

Na czym to polega? Nic prostszego - chodzi o wekowanie ziemniaków. Pewnie niewiele z was zastanawiało się nad tym, czy ziemniaki da się w ogóle przygotować do słoików. Jest to jak najbardziej możliwe i bardzo praktyczne. Takie ziemniaki w słoikach są już gotowe i gdy tylko będziecie ich potrzebować do obiadu, wystarczy otworzyć słoik i szybko je podgrzać. Co więcej, wekowane ziemniaki przez kilka miesięcy będą nie tylko świeże, ale jędrne i smaczne. 

Jak wekować ziemniaki?

W przygotowaniu takich ziemniaków do słoików nie ma nic prostszego. Obierzcie je, włóżcie do osolonej, wrzącej wody i ugotujcie. Ale uwaga - nie należy gotować tych ziemniaków do miękkości. Mają być tylko lekko miękkie. Czas gotowania zależy od ich wielkości (powinno wystarczyć 10-15 minut). Warto pokroić je wcześniej na mniejsze kawałki. 

Następnie odcedźcie ziemniaki, ale nie wylewajcie wody, w której się gotowały. Gdy ułożycie ziemniaki w wyparzonych słoikach, zalejcie nią kartofle tak, by były przykryte. Pamiętajcie, że woda musi być gorąca. 

Potem do każdego słoika wlejcie po 1 łyżce oliwy z oliwek, mocno zakręćcie i przełóżcie do dużego garnka wyłożonego bawełnianą ściereczką. Wlejcie do garnka tyle wody, by sięgała do 3/4 wysokości słoików. Od momentu, gdy zacznie wrzeć, pasteryzujcie słoiki przez ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmijcie je z garnka, obróćcie do góry dnem i postawcie na kuchennym blacie. Kiedy już całkowicie ostygną, odłóżcie je w ciemne, suche miejsce. Tak przygotowane ziemniaki w słoikach można przechowywać przez kilka miesięcy.